fb1

t1

email

Organski Proizvodi

Članci

Korak u budućnost

Korak u buducnostNarušavanje bioloških ciklusa u prirodi, specijalizacija poljoprivrede, intezivna a posebno neodgovarajuća primena hemije, doveli su, ne samo do narušavanja prirodnih resursa, već i kvaliteta hrane, a to znači i ugrožavanja zdravlja čoveka. Sve to razlog je zabrinutosti za stanje i očuvanje prirode, a radi poboljšanja kvaliteta življenja čoveka. Tako je započeo i razvoj načina organske proizvodnje čiji je cilj – dovoljno kvalitetne hrane, uz očuvanje zdrave životne okoline. Osim količine i kvalitet hrane postaje osnovni zahtev potrošača. 

U konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, najčešći zagađivači su đubriva (mineralna, ali i organska) i pesticidi. Neodgovarajućom primenom, ovi zagađivači nagomilavaju se u zemljištu, vodi i biljci. U lancu ishrane potom dospevaju u životinjske i ljudske organizme a to je tim opasnije što se za mnoge ne zna krajnji metabolički tok i ishod. Tamo gde se primenjuju principi organske proizvodnje, ovih opasnosti je manje.

Organsko farmerstvo najuspešniji je pravac ekološke poljoprivrede u svetu i smatra se najperspektivnijim načinom proizvodnje hrane.

Tražnja za organski stvorenom hranom raste i sve je veći broj poljoprivrednika koji žele da se upoznaju sa svim aspektima i merama organske proizvodnje, kako bi se tim zdravim poslom ozbiljno bavili. Jer, ova proizvodnja, najbliža je idealnom zahtevu da proizvođači obezbede dobit, kupci kvalitet, a priroda sačuva svoje odlike. Temelj organske poljoprivrede jeste održavanje zdravlja zemljišta oslanjanjem na biološke cikluse i prirodno kruženje materije.

Organska proizvodnja, dakle nije vraćanje u prošlost, to je korak u budućnost i potreba svih koji žele i mogu da žive zdravije.

Izvor: „Organska proizvodnja hrane na malom posedu - Bašta za zdravlje“ posebno izdanje revije „Moć prirode“

Go to top