fb1

t1

email

Organski ProizvodiZašto organskoOrganska hrana je nova šansa

Organska hrana je nova šansa

Velike mogućnosti organske proizvodnje nedovoljno su iskorišćene u našoj zemlji. Upravo male površine na kojima se proizvodi organska hrana daju veliku šansu za mala gazdinstva.

Organska hrana je nova sansa

ORGANSKA proizvodnja velika je šansa za Srbiju, tim pre što mogućnosti koje imamo u ovoj grani poljoprivrede nismo još dovoljno iskoristili, odnosno, daleko smo od nivoa EU, ocenjeno je na Poljoprivrednom sajmu.

U Srbiji je, u sistemu organske proizvodnje, kako je objasnio dr Milan Adamović, naučni savetnik u Centru za razvoj novih materijala za poljoprivrednu i ekologiju, samo 0,3 odsto površina, u EU ovaj procenat znatno viši i dostiže četiri odsto, dok je u svetu, procenat oranica u sistemu organske proizvodnje oko jedan odsto.

- Upravo te male površine na kojima se proizvodi organska hrana, daju šansu Srbiji da uhvati korak sa svetom, a to je šansa pre svega za mala gazdinstva, pošto je organska proizvodnja pogodna upravo za male posede - rekao je Adamović, na konferenciji za novinare, koju je, podovom konkrusa za najbolji projekat iz oblasti organske proizvodnje hrane "Milion dinara za najbolju ideju", organizovala NLB Banka iz Beograda. - Organskom proizvodnjom kod nas se bavi oko 4.000 poljoprivrednika.

Uz ovo, kako je naveo Adamović, imamo pet centara za razvoj, a na fakultetima se osnivaju odseci, i pripremaju specijalistički kursevi za ovu granu poljoprivrede.

- Sve ovo daje nam vrlo dobre šanse da napredujemo - rekao je Adamović. - Uz ovo, mora se napomenuti da Ministarstvo poljoprivrede daje za gajenje organske hrane 40 odsto više subvencije, u odnosu na konvencionalno gajene useve i stoku, tako da je i to dodatna pogodnost.

Autor: N.S.

Izvor: Novosti.rs

Go to top