fb1

t1

email

Organski Proizvodi

Članci

Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma

WomanSittingOnDock 01 alt1

Program prezentovan na Medicinskom fakultetu u Beogradu u školi javnog zdravlja, Alternativna medicina I i II iz oblasti ekologije organizma – praktične metode detoksikacije. Autor Prof.dr Staniša Stojiljković, šef katedre za hemijsko-inženjerske nauke (Inženjerstvo zaštite životne sredine) Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

1. Glina za piće
2. Uljni ekstrakt - Detox lekovitog bilja, koštičvog voća i sušenog povrća
3. Megaekstrakt propolisa, lekovitog bilja, sušenog voća i šumskih plodova – piti jednom dnevno
4. Dental ulje
5. Kary začin (Shenemil)
6. Vitamin C
7. Aktivni ugalj – piti jednom do dva puta nedeljno
8. Nutriblend
9. Uljni ekstrakt belog luka
10. Termoglina – nagrevati se svake večeri (pažljivo pročitati upustvo o zagrevnju termogline)
11. Kupko glina gel sa kupanje u kadi – svakog dana potapati noge, a celo telo jednom nedeljno sa pola ili celom bocom Kupka
12. Pasta za zube na bazi gline
13. Čaj za oporavak organizma – piti jednom dnevno
14. Glina za mazanje tela (jetre, kičme, nogu i td.) – mazati svake večeri
Dobroćudne bakterije se konzumiraju preko probiotičkog jogurta ili probiotičkih kapsula.


POSTUPAK

Dental ulje


Kafenu kašičicu Dental ulja bućkati u ustima 10 do 15 minuta odmah po ustajanju. Potom oprati zube pastom na bazi gline. Tradicionalna metoda čišćenja organizma mućkanjem biljnih ulja (sa esktraktima lekovitog bilja) je jedna od kompatibilnih metoda integralnom konceptu čišćenja organizma. Način čišćenja se zasniva na sposobnosti pljuvačnih žlezdi da izdvajaju produkte razmene materije iz krvi. Količina krvi, koja protiče kroz njih nekoliko puta je veća pri sisanju ili žvakanju. Prolaskom kroz pljuvačne žlezde za vreme sisanja organizam se oslobađa patogenih mikroorganizama, toksina, viška kiselina i soli i isceljuje se. Bioaktivne komponente bilja difunduju u krv čisteći najsenzibilnije kapilare i venule.


Dental ulje se mućka u ustima 15-20 minuta, bez napora. Za to vreme dišemo na nos. Ukoliko imamo problema sa disanjem pre sisanja Dental ulja nozdrve namažemo Eterisan inhalatorom. Tokom mućkanja, ulje menja svoju viskoznost, ono se emulguje, postaje sve tečnije i belije. Ulje se posle toga  ispljuje. Ovu terapiju primeniti dva puta dnevno ujutru pre pijenja gline i naveče pre spavanja.Terapija kod klasičnog sistema detoksikacije može da traje 14 dana. U akutnim slučajevima može se koristiti više puta dnevno. Ovom metodom olakšavamo i ubrzavamo proces čišćenja organizma i uspostavljanje ravnoteže. Za vreme mućkanja ulja svih šest litara krvi protiče kroz pljuvačke žlezde čime se intenzivno prečišćava krv.

Glina za piće


Kafenu kašičicu gline potopiti u čašii vode uveče. Ujutru pre obroka prvih pet do sedam dana piti samo vodu. Ostatak gline se baca. Za dalje korišćenje može  se u litar vode potopiti pet kašičica gline i ostaviti na suncu četiri do pet sati da se glina aktivira. Posle toga flašu ostaviti na hladno i tamno mesto (frižider). Nadalje svakog jutra naštinu promućkati flašu, sipati u čašu 2 decilitra gline i popiti. Preporučljivo je da se odmah posle gline popije još malo vode. Time se ispira usna duplja od zaostalih čestica gline.  Pola sata posle gline pripremiti:


Doručak


U dubljoj posudi naseckati svež krastavac, šargarepu (po 50 grama), nekoliko maslina, sipati najviše 1 decilitar jogurta sa probiotičkim bakterijiama (polovina jogurta) (može se dodati i jedna kapsula probiotika Lactobacilus acidophylus-a i Bifiduma - otvori se i pomeša sa salatom, može i kapsula lineksa), zatim sipati kafenu kašičicu Uljnog ekstrakta, Kary (Shenemil) začina na vrhu kafene kšičice, vitamina C 500 mg,  uljnog ekstrakta belog luka, i samlevene mešavine semena 2 supene kašike (Spremanje semena: U sirovom stanju blendirati ili samleti po 100 grama: brazilski orah, susam, seme lana, seme bundeve - golica i seme suncokreta - bez ljuske). Sadžaj dobro promešati - homogenizovati i pojesti  za doručak. Nekada se može dodati malo morske soli. Vremenski možemo doručak dopuniti sezonskim povrćem: kupus, celer, zelena salata, sveža paprika, rotkva i dr. sezonsko povrće. U vreme pijenja gline isključiti proizvode na bazi belog šećera jer oni razvijaju u crevnoj flori patogene organizme. Pogotovu treba izbegavati svu hranu i napitke sa veštačkim bojama i veštačkim aromama. Svesti proizvode na bazi mesa, mleka, jaja, ribe na najmanju moguću meru, kako bi kombinacija gline, ulja za detoksikaciju i ostalih dodataka  bila što efektivnija.


Takođe smanjiti upotrebu proizvoda na bazi kvasca (hleb, pecivo, pivo, sira, kaškavalj i dr.). Znatno redukovati meso, jaja i sira. Izbegavati sve vrste antibiotika, sem u slučaju jačih infekcija.


Uljni ekstrakti lekovitog bilja  Detox  u hladnopresovanom ulju sadrže omega tri masne kiseline, antocijane, selen, procijanidine, betakaroten, vitamin E, oligoelemente u sperzi sa ligandima, koji ublažavaju perforaciju creva, jačaju imunitet i eliminišu kandidu.


U toku postupka detoksikacije koristiti hleb od integralnog brašna bez kvasca ili hleb sa domaćim  kiselim kvascem.
Integralno brašno sadrži: raženo, ječmeno, pšenično, kukuruzno i ovseno integralno brašno u istom odnosu (pomeša se po jedan kilogram pomenutih brašna ) i čuva u nekoj paprinatoj vreći (za brašno).


U vremenu ovog tretmana koristiti što više voća, sirovih sokova voća i povrća.

Ako koristite mineralne vode, kombinujte ih i više koristiti vode sa što manje natrijuma a što više magnezijuma.


Uljni ekstrakt - Detox sadrži esencijalne omega tri masne kiseline, bioflavonoide, fitosterole, piknogenole, beta karoten, vitamin E, PP, F i D. Uljni ekatrakt u sebi sadrži spektar minerala i oligoelemenata vezanih za ligande, koji se višestuko lakše asimiliraju u crevnoj flori u datoj kombinaciji. Glina  i uljni ekstrakt u kombinaciji rešavaju niz problema u organizmu. Među njima treba izdvojiti višak holesterola i triglicerida, kandidu albicans, prostatu, posmenstrualni sindrom, hepatit, pad imuniteta, arterosklerozu, dijabetes, depresiju, hemoroide i dr. Uspostavljanjem normalne mikroflore u tankom i debelom crevu, organizmu se stvaraju pozitivni uslovi za asimilaciju minerala, vitamina, antioksidanasa i esencijalnih masnih kiselina.

Kary začin je mešavina začinskog  i lekovitog bilja bogata, vitaminima, enzimima, oligoelementima (vanadijum sulfatom, cinkom, hromom, bakrom, borom), selenom, esencijalnim masnim kiselinama i hormonima rasta.


Vitamin C  u ovoj kombinaciji ima dugotrajno dejstvo u organizmu, pogotovu je značajan da u kombinaciji sa glinom eliminiše višak žučnih kiselina iz debelog creva.
Ova kombinacija pozitivno utiče na endokrilni sistem (sistem lučenja hormona, adrenalina, estogena, progesterona), uz jačanje membrana ćelija indirektno utiče na uspostavljanje normalne funkcije vitalnih organa (mozga, jetre, bubrega, tiroide, nabubrežne žlezde, prostate i sl.). Kombinacija gline sa uljnim ekstraktima ubrzava pretvaranje holesterola u krvi  u žučne kiseline, i ubrzava njihovo izlučivanje iz organizma. Ova kombinacija sprečava reabsorpciju i ponovno pretvaranje žučnih kiselina u holesterol.  Na taj način se u organizmu održava normalni odnos holesterola niske i holesterola visoke gustine, kao i neophodna koncentracija triglicerida. Čišćenjem organizma  glinom i uljnim ekstraktom postiču se pozitivni efekti kod psorijeze i vitiliga uz odgovarajuću ishranu.


Uljni ekstrakt je kombinacija uljnih ekstrakata (nerafinisano - hladno ceđeno ulje) i to: kantarion, hajdučka trava, bokvica, sušena bundeva, sušena šargarepa, seme grožđa, šipurak, list  peršuna, ren, mlad zelen plod oraha i dr.
Aminokiseline sadrže sumpor, naročito cistin i metionin. Sumpor pri metabolizaciji štiti organizam od toksičnog delovanja bakra. Cistin i cistein tako|e  učestvuju pri detoksikaciji od štetnih metala, kao i od destruktivnih slobodnih radikala. Posebno su u kombinaciji sa glinom i vitaminom C efikasni kod šećerne bolesti (dijabetes melitusa).


Aktivni ugalj u prahu (MEKS – 95 EUP Ph 1997g.)  se koristi za vezivanje nekih kiselina, kvasaca i drugih organskih materija u želucu i crevima, čime doprinosi  ubrzanom procesu detoksikacije. Koristi se dva do tri sata posle jela. U slučaju dijareje i nekih blagih trovanja može se koristiti posle obroka. Doprinosi alkalizaciji organizma. Aktivni ugalj pripada u prvoj kategoriji (ima status da je bezbedan i efikasan) za akutno toksčno trovanje.
Što se svojih fizičkih karkateristika tiče, medicinski preparat - aktivni ugalj MEKS je adsorbent velike efikasnosti dugotrajnog dejstva sa absorbcionom moći većom od 0,280 g/g, što je dovoljno (pri normi primanja od 5 g/dan) za kompletno kombinovanje i izbacivanje iz bolesnog organizma srednjednevnu normu otrova i holesterola ili od 100-1000 maksimalno dozvoljenih doza većine otrovnih materija koje su prodrle u ljudski organizam iz vena. Sve osobe koje imaju gasove, nadimanja, podrigivanje, kiselinu u želucu, prvih nedelju dana tretmana mogu svakodnevno između obroka koristiti akrivni ugalj. On se (na vrhu kašiike, zapremine  kao zrno pasulja) potapa u pola  čaše vode, pomeša i popije. Posle toga može se popiti još pola čaše vode da bi se isprale čestice uglja iz ustiju i grla. Kasnije se aktivni ugalj pije po potrebi jedared do dva puta nedeljno.


Megaekstrakt koristiti za vreme detoksikacije organizma sa vodom, sokom, čajem ili jogurtom. Megaekstrakt sadrži komponente:  lekovitog bilja (nevena, kantariona, kamilice, ruže, majčine dušice i dr.); sušenog voća (maline, kupine, šljive, kruške, jabuke i dr.) i propolisa. Megaekstrakt sadrži oligoelemente, antioksidante, bioflavonoide, antocijane, vitamin C  i organske kiseline. Megaekstrakt se koristi pet do deset kapi sa 2 decilitra vode pola sata pre obroka, ili dva sata posle obroka.


Nutriblend koristiti u trenucima kada se javi potreba za slatkišima. Nutritblend je mešavina meda 30%, sušenog voća  40% (šljiva, smokva, jabuka, grožđe), semena (susam, lan, suncokret, bundeva) 15%, jezgra  15% (brazilski orah, badem, lešnik, kikiriki, orah), ekstrakte bilja (žalfija, ruzmarin, menta, geranijum) i dr. Ovaj proizvod sadrži esencijalne organske kiseline, esencijalne masne kiseline, invertne šećere, enzime, minerale, antioksidanse, piknogenole, pektine i antocijane.


Uljni ekstrakt belog luka

Njega koristiti uz obrok  10-20  kapi. Beli luk je jedan od najmoćnijih antimikrobioloških agenata. Koristio ga je Albert Schweitzer za lečenje dizenterije  i Louis Pasteur kao antibakterijsko sredstvo. Dokazano je da efikasno deluje kod svih osim kod dve od 26 vrsta kandide. Martovsko izdanje časopisa Scientific American iz 1985 godine je objavilo da beli luk efikasno deluje na 200 različitih vrsta patogenskih gljivica. Beli luk je jedan od najbogatijijh izvora elementa germanijum, moćan izazivač inteferona i efikasan protiv određenih vrsta raka menjanjem reakcije imunološkog sistema. Peršun i morač se mogu uzimati kako bi ublažili jak miris koji je povezan sa korišćenjem belog luka.


Termoglina

Termoglinu koristiti kao osnovu za bilo koju termoterapiju. Ona posle umora, postavljena umesto jastuka psihički opusta i uspavljuje. Kako veći deo naslaga-kamena u bubrezima, bešici i žučnoj kesi i krvnim sudovima (kalciniziranje sudova) nastaje noću kada je metabolizam na minimumu svojih funkcija, to je termoglina preporučljiva da se drži u toku spavanja. Toplota olakšava mokrenje, zbog čega se kod smetnji pri mokrenju preporučuje stavljanje termogline ili primena kratkotalasne dijametrije u predelu  mokraćne bešike. Ona se postavlja umesto jastuka ispod vrata, zatim ispod kičme, bočno za bubrege  i žučnu kesu ili pak bešiku. Ovaj oblik termoterapije koristile su stare civilizacije. Termoglina podstiče cirkulaciju krvi  lokalno tretiranog mesta. Primena toplote dovodi do širenja arteriola, kapilara i venula. Povećana je aktivna mreža kapilara. Ove promene su posledica indirektnog delovanja simpatičkog nervnog sistema. Reflektornim putem dolazi i do vazodilatacije u dubljim krvnim sudovima. Mobilizacija krvi iz unutrašnjih organa i krvnih depoa (jetra, slezina i subpapilarni venski pleksus) nastaje pri  primeni opštih termoterapijskih procedura. Kod zglobova dolazi do pobuđ|ivanja zgusnute sinovijalne tečnosti u cilju poboljšanja cirkulacije hranljivih materija kroz kapilare i ćelije. Dakle termoglina indirektno podstiče oporavak organizma.


Kupko


Kupko je glina u obliku gela pripremljena specijalnom tehnologijom koja je veoma efikasna za uklanjanje potkožnih toksina, a istovremeno ne dozvoljava isušivanje kože. Kupko (500ml) i so (1kg) se sipaju u kadu temperature vode 38-39oC u kojoj treba da ostanemo 30-40 minuta, sa kratkim prekidima ako nam je to potrebno. Posle 15 minuta od potapanja u kadu se može sipati pola vinske čaše sode bikarbone. Ona oslobađa uglljen dioksid koji difunduje kroz kožu i izaziva blagu acidozu, koja pomaže čišćenju organizma. Soda pomaže cirkulaciji, jer ubrzava snabdevanje ćelija kiseonikom i čini kožu mekom. Ona sa Kupkom uklanja upale na koži, osip i održava zdravlje i čistotu kože. Kupko je urađen u obliku emulzije, jer sadrži uljne ekstrakte nevena, kamilice, sušene šargarepe, šipurka i dr.  U kadu se pored kupka (500ml) stavi i 1 kg  kuhinjske soli, tako da voda, glina i uljni ekstrakti bilja  imaju efekat detoksikatora organizma bez isušivanja kože. Koža posle kupanja ima blago mastan izgled. Ovom kombincjiom voda u kadi povećava  svoju konduktivnost što intenzivira efekat detoksikacije. Srčani bolesnici i asmatičari se mogu potapati u kadi sa neš{to nižom temperaturom vode do 38oC.


Kupka u toploj vodi, u vodi sa dodatkom  gline i soli podstiče razmenu materija, krvotok, varenje, smiruje od dnevnih stresova, osvežava kožu.  Silicijumov koloidni sistem, zahvaljujući svom specifičnom električnom punjenju, ima svojstva da privlači, zadržava, uništava i izbacuje iz organizma viruse, patogene mikroorganizme i njihove otrovne produkte. Kada u našem organizmu ima dovoljno silicijuma, on je sigurno zaštićen od virusa i mikroparazita. Ako ga nema, treba ga dopunjavati. Najbži način popune tela silicijumom je uzimanje kolidne bele gline. Kada je organizam popunjen silicijumom jetra se bolje čisti – može da rastvara tvrdo kalcijevo kamenje. Glina podstiče bolje čišćenje upijajući toksine nastale pri čišćenju organizma.
Tople kupke potpomažu normalizaciju kapilarnog krvotoka, opuštanje spazmi, što poboljšava rad bubrega i sprečava sklerotizaciju nefrona. Opuštanje i širenje kanala za izbacivanje mokraće potpomaže bezbolni peolazak peska i sitnijeg kamenja.
Poznato je da ekstremne količine gline pri kupanju pomažu detksikaciju tela od nekoliko teških metala


Triboefekat je jedan od najdelotvornijih jutarnjih terapija. Telo se iznad pojasa do vrata kvasi lanenom krpom (može i magičnom krpom), zatim se blago maže sapunom (dečijim) a preko sapuna se utrljava Kupko. Ako je potrebno koristite malo mlake vode. Utrljavanje se vrši lanenom krpom ili spužvom za kupanje nekoliko minuta.  Ako koristimo sapun  formira se intenzivna pena zahvaljujući glini. Triboefekat je efekat trenja. Iz kože se izvlače toksini i istovremeno se pojačava krvotok. Nastala pena se ne ispira vodom već magičnom krpom se više puta utraljavanjem skida pena. Na koži ostaju neprimetno čestice gline koje zatežu kožu, daju jojo svežinu u toku dana. Posebno je bitno naeletrisanje kože koje nas čini vedrim i raspoložnim. Ovu proceduru možete sprovoditi ujutru i uveče.


Pasta za zube


Osvežavajuća aromatična ekološka pasta za zube uklanja zadah iz usta i daje prijatan  ukus i miris. Polira i održava belinu zuba. Održava normalnu pH vrednost usne duplje. Izuzetno se pokazala kod upale desni, krvarenja, paradentoze. Otklanja zubni kamenac. Mogu je koristiti svi uzrasti.
Sastav: Glina, ekstrakti bilja: bergamota, eukaliptusa, geranijuma, karanfilića,  lavande, nane i žalfije (imaju antiseptičko i adstrigentno dejstvo), voda i vitamin C.
Glina (bentonit) ima najbolju kombinacija  silicijuma i aluminijuma zato ima izuzetna emulgaciona dejstva, tako da ne zahteva  natrijum laurilsulfat – penušavac koga poseduju penušave pasta za zube (i sva sredstva za pranje su|a). Samo penušanje u ustima ne podrazumeva i racionalno ispiranje zubnih naslaga. U svetu su popularnije nepenušave paste za zube, jer su bez hemijskih površinski aktivnih supstanci.
Upotreba:  suvom četkicom zahvatiti pastu (i to samo po površini) i prati zube bez naknadog kvašenja četkice vodom. Nakon pranja isprati vodom.
Ako ste već navikli na svoju zubnu pastu možete je obogatiti pastom na bazi gline. Ponekad na pola pranja zuba na četkicu možemo naneti nekoliko kapi troprocentnog medicinskog vodonik peroksida. Ovim se intenzivira beljenje zuba i postiče efekat jake dezinfekcije ustiju od mnogih patogena. Na prethodno opisan način naneti pastu na bazi gline a preko nje zubnu pastu zapremine zrna graška. Ovaj postupak možete koristiti i dok se ne naviknete na čistu glinu (postepeno smanjujući penušavu pastu).


Kod upale desni – Prstom zahvatiti pastu na bazi gline i utrljati na desni neposredno pre spavanja. Sa tako nanešenom glinom prespavati, a ujutru isprati vodom.
Kamenac – Pranjem zuba ovom pastom i njenim  povremenim nanošenjem (2-3 puta nedeljno) kao kod upala desni vremenski eleminiše kamenac.
Paradentoza – Isti postupak kao i kod kamenca. 


Čaj za oporavak organizma


Većina čajeva zakišeljava organizam, zato sa njima treba biti oprezan. Kada koristimo glinu, uljni ekstrakt i pretežno alkalotvornu hranu – sveže povrće čaj se može koristiti dva puta dnevno.
Sastav: Neven, kamilica, matičnjak, menta, ruzmarin, lavanda, šipurak, bosiljak, žalfija.
Doziranje: U 2 dl proključale vode sipati 1 ravnu supenu kašiku mešavine čaja, poklopiti i sačekati 30 minuta. Procediti i piti izme|u obroka, jedared do dva puta dnevno. Može se piti  rashla|en sa ledom.    Masa    80g


Fizičke vežbe


Aktivnost organizma je veoma bitna zbog ravnoteže krvnog i limfnog sistema. Blago cupkanje, pešačenje, skakanje vijače, rad u bašti, bez naglih  i intenzivnih pokreta, omogućuje ravnotežu organizma. Promena težišta organizma, savijanje, blago kretanje, sa plitkim disanjem omogućuje ravnotežu (gasova  i tečnosti) kod  respirativnog, krvnog i limfnog sistema.


Glina za mazanje  tela (biomaska)


Mazanjem delova tela na primer jetre u toku noći postiče se veoma efikasan isceljujući efekat gline. Mazanje se najčešće koristi uveče pre spavanja, zbog dužeg dejstva gline. Jetra se maže u zahvatu površine šake (desni nadrebano-podrebarni deo u tri sloja). Između slojeva gline stavlja se gaza ili neka tanka tkanina. Glinom se može mazati kičma u jednom sloju. Onaj deo koji zadnji zasuši ukazuje na neku disfunkciju kičme. Taj deo se u daljem tretmanu maže u tri sloja kao i jetra. Skidanje gline obavlja se natapanjem osušene gline tkaninom navlaženom toplom vodom.


Ulje za nokte i zanoktice


Nežno masiranje prstiju oko nokata biljnim uljima daje tonus organima i stimuliše ih. Neke tradicionalne metode preporučuju stimulaciju unutrašnjih organa kroz određene tačke na prstima nogu i ruku. Tako masažom malog prsta ruku stimulišemo rad tankog creva i srca, masiranjem domalog prsta (prstenak) delujemo na dinamizam i termoregulaciju, srednjim prstom stimulišemo cirkulaciju i seks, dok kažiprstom stimulišemo rad debelog creva i palcem stimulišemo pluća. Nokti na rukama su ogledalo zdravlja. Nokti moraju biti predmet stalne nege, kako žena tako i muškaraca.
Nokti na nogama  su posebno izloženi  oštećenju zbog nošenja tesnih i neudobnih cipela. Masiranjem prstiju nogu oko noktiju stimulišemo sledeć}e organe: palac -  jetru i pankreas; do palca i srednji - želudac; do malog prsta žučnu kesu, dok malim prstom stimulišemo bešiku. Stralnom masažom noktiju uljem za nokte i zanoktice izbegavamo moguće gljivčne infekcije i javljanje zanoktica.
Na noktu se ponekad jave beličaste zone. One se javljaju u paralelnim ili upravnim slojevima u odnosu na pravac prsta. One su znak acidoze, ili pak upozorenje nekih ozbiljnih bolesti, bilo spoljnog porekla (arsen) bilo unutrašnjeg (povećana ureja, šećer, nedostatk cinka i dr.). Male bele tačke se u nauci nazivaju leukonihija. One ukazuju na nedostatak kalcijuma i cinka u organizmu. Nokti tamne i prljave boje znak su lošeg funkcionisanja bubrega. Longitudinalne brazde su znak iznurenosti i nedostatka siliciijuma, a brazde i reljefi u širinu označavaju poremećaj metabolizma i senilnost. Stalnim masiranjem prstiju oko nokata doprinosimo kako spoljašnjem izgledu tako i stimulaciji nekih unutrašnjih organa čime doprinosimo kvalitetnijem održanju zdravlja.
Napomena: Program detoksikacije se može proširiti na mazanje glinom za telo (Shenemil) jetre i tabana u toku noći, u zavisnosti od stanja našeg organizma. 


Deca mogu koristiti program detoksikacije, ali doze gline i detox ulja srazmerno smanjiti (deca do 5 godina koriste trećinu kašičice gline i to piju vodu od gline desetak dana, a potom prelaze na vodu i glinu).


Kupko

Preporučljivo je da se ujutru masira telo do pojasa mlakom ili hladnom vodom i nekom prirodnom-lanenom ili vunenom tkaninom, naročito oko pazuha u trajanju do pet minuta. Na tkaninu se može dodati malo Kupka i dečjeg sapuna, kako bi intenzitet terapije pranja bio bolji. Glina svojim negativnim naelektrisanjem neutrališe nastali statički elektricitet u toku sna. Poželjno je i ujutru oprati noge u protočnoj vodi.

Autor: Prof. dr Staniša Stojiljković

Izvor: Shenemil

Go to top