Cveklu oguliti pa naseći na kolutove. Pripremiti marinadu od dve kašike maslinovog ulja, limunovog soka, seckanih listova nane i malo soli. Ostaviti cveklu da se marinira preko noći u frižideru.
Ređati kolutove cvekle na tanjir i preltiti sa malo marinade; nastaviti sa kolutovima ljubičastog luka, zatim pomorandže. Sve preliti ostatkom marinade i ukrasiti sa dosta listova sveže nane. Uz jelo se odlično slažu crne masline.
Male cake (tips & tricks):
Mariniranje povrća pomaže da se popravi ukus i tesktura pojedinog povrća, kao npr. cvekle koja može biti tvrda ili imati malo neugodan miris i ukus u presnom stanju. Standardna marinada priprema se od maslinovog ulja i limunovog soka uz dodatak začina.
Sastojci:
- sveža cvekla
- pomorandža
- veza divlje ili pitome nane
- himalajska ili morska so
- sok od pola limuna
- hladnoceđeno maslinovo ulje
Autor: Olivera Rosić
Izvor: SirovaHrana.rs