Supa od šargarepe i celera

Supa od sargarepe i celera

Naseckajte šargarepu, celer i luk na manje komade. Zajedno sa svim ostalim sastojcima obradite u blenderu. Odmah servirajte u činije i ukrasite po želji – seckanim peršunom, dodavanjem listića šampinjona, začinima….

Ako želite krem supu, dodajte i 1/3 šolje prethodno namočenih semenki suncokreta.

Kreiranje gurmanske sirove supe može biti prava kreativna avantura u kuhinji. Supe su kombinacija povrća i začina koji su zajedno obrađeni u blenderu, uz dodatak čiste vode.

Sastojci:

- 4 šargarepe
- 1 veći koren celera ili 2 štapa pritikastog celera
- ¼ manje glavice ljubičastog luka
- 1 čen belog luka
- Pola šolje peršuna ili jedna šolja listova spanaća
- 1 jabuka
- 2 urme
- 2 šolje vode
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašičica mlevenog kumina
- Pola kašičice himalajske soli

Male tajne (tips&tricks) 

Svež paradajz može biti sjajan dodatak supama, jer je sočan i dodaje aromu. Ako želite krem čorbicu od povrća, dodajte jedan od sledećih sastojaka:
Avokado, prethodno namočene semenke suncokreta ili prethodno namočen badem (o namakanju semenki i orašastih plodova preko noći već je bilo reči u prethodnim brojevima). 

Supe možete da servirate i sa komadima povrća – cvetovi brokolija u supi mogu biti sjajan dodatak.

Sirove supe ne moraju biti hladne, poslužene direktno iz frižidera. Ipak, budite pažljivi prilikom zagrevanja supa, kako ih ne biste izložili temperaturama većim od 42̊C .

Neke varijante zagrevanja sirovih supa:
- Nastavite sa obrađujete supu u blenderu dok supa ne postane topla.
- Stavite pokrivenu činiju sa supom na dno dehidratora i ostavite je tokom 4 sata
- Postavite činiju sa supom iznad posude sa vrućom vodom.

Autor: Olivera Rosić
Izvor: SirovaHrana.rs