Čoko torta sa kupinama

Coko torta sa kupinama

Bademe odvojeno potopiti u mlakoj vodi preko noći. Ujutru isprati u cediljci. Bademima za beli krem oštrim nožićem oguliti ljuskicu.

Kora za tortu: Golicu i susam samleti i prebaciti u multipraktik. Dodati urme, rogač, vodu i kokosovo ulje. Uključiti multipraktik i obrađivati masu dok ne postane ujednačena ili se formira u vidu velike nauljene lopte. Masa treba da bude kompaktna. Zatim masu prebaciti u kalup za torte ili na tanjir. Formirati bazu torte drvenom kašikom. Prebaciti tanjir sa korom u frižider da se lepo ohladi.

Za čokoladni krem sastojke staviti u blender. Dobro umutiti dok masa ne postane ujednačeni krem. Preliti preko baze torte. Dodati sveže kupine. Vratiti sve u frižider.

Sastojke za beli krem staviti u blender i dobro umutiti, zatim preliti preko kupina. Završnu dekoraciju uraditi mešavinom rogača i kokosovog ulja i svežim kupinama.

Male tajne (tips&tricks)

Golicu možete da potopite u vodi preko noći, pa da je ujutru isperete, zatim osušite na suncu ili u dehidratoru, i čuvate u tegli. Tako smo, osim aktivacije enzima, sigurni i da smo se oslobodili eventualnih nečistoća koje su došle sa golicom.
Ova torta je živa, bez šećera, jaja i putera od kravljeg mleka. No ipak je napravljena od orašastih plodova i predstavlja zdravu poslasticu u kojoj možete povremeno uživati u posebnim prilikama.

Sastojci:
- Za koru: ¾ šolje golice, ½ šolje susama, 8 nekandiranih urmi, ¼ šolje vode, 6 kašika hladnoceđenog ulja od kokosa, 3 kašike rogača.
- Za čokoladni krem: šolja badema, kašika rogača, 1 i ½ šolje vode, tri do četiri urme, kašika kokosovog ulja.
- Za beli krem: šolja badema, 1 i ½ šolje vode, stevia ili agave nektar ili tri do četiri urme, kašika kokosovog ulja, sok od pola limuna
- Sveže ili zamrznute kupine

Autor: Olivera Rosić
Izvor: SirovaHrana.rs