fb1

t1

email

Organski Proizvodi

Članci

Super kinoa

Super kinoa 1

Moj favorit među namirnicama već duže vreme je kinoa. Na žalost, u Srbiji kinoa nije toliko popularna kao u svetu, a većina ljudi nije ni čulo za nju. E, pa vreme je da se edukujemo i proširimo vidike!

Kao i heljdu, kinou često zovu “žitarica”, međutim ona ne pripada toj grupi, ali se na sličan način gaji i priprema. U stvari, to su mali plodovi lisnate biljke koja je „rođak“ spanaću i cvekli. Biljka kinoa je otkrivena još u vreme starih Indijanaca, a za vreme civilizacije Inka bila je jedna od osnova njihove ishrane, uporedo sa kukuruzom i krompirom. Zvali su je “zlatno zrno”.

Kinoa je jedna od retkih biljaka koja nije genetski modifikovana. Raste na velikim visinama u Čileu, Boliviji, Ekvadoru i Peruu gde je zabranjena bilo koja genetska modifikacija biljaka.

Kinoa je posebno važna za vegeterijance: sadrži više proteina i kalcijuma  nego bilo koja druga žitarica (u proseku 17%, a neke vrste kinoe sadrže čak 20% proteina). Kinoa je bogata svim esencijalnim aminokiselinama. Odličan je izvor fosfora, gvožđa, cinka, vitamina B i E. Što je važno, ne sadrži gluten. Pomaže u smajenju rizika od srčanih i malignih bolesti, izvrstan je probiotik i lako je svarljiva. Nije ni čudo što kinou zovu super-hranom!

Kinou preporučuju sportistima, deci, veganima i onima koji žele da smršaju. Ona je izuzetno pogodna za osobe koje se oporavljaju, iscrpljene su ili poste.

Još jedna prednost kinoe je da se brzo i lako kuva. Svega 20 minuta – i u vašem tanjiru je super hranljiv prilog. Kuva se slično pirinču –  na jednu šolju kinoe ide dve šolje hladne vode.  Kada provri, smanjiti vatru i ostaviti da se krčka oko 15 minuta. Videćete da se klica odvojila od semena.

Super kinoa 2

Koristi se slično pirinču i kus-kusu: kao osnova za glavno jelo ili kao prilog uz povrće, ribu, pečurke, u salatama i supama. Može da se meša i sa drugim žitaricama.

Kinou možete naći skoro u svim velikim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita

Go to top