fb1

t1

email

Organski ProizvodiInspirativne pričeBeograd: Nema boljeg od srpskog paradajza

Beograd: Nema boljeg od srpskog paradajza

Nema boljeg od srpskog paradajzaKanađanka Emili Šugarmen (24), radila na farmama organske hrane. Oduševljena kvalitetom zemlje, ljudima, kulturom i istorijom

- Ljudi su u Beogradu i celoj zemlji veoma predusretljivi. Toliko da sam među prvim rečima, naučila reč razumeš. Svaku rečenicu njom začinite, kako biste što jasnije, brže i lakše objasnili sve što hoćete da kažete - priča nam Emili Šugarmen, mlada Kanađanka koja obilazi svet i upoznaje ljude. - To čujem svuda i u svakoj komunikaciji. To mi se sviđa, interesantno je da ljudi toliko žele da budu shvaćeni. Nisam imala nikakvu predstavu gde dolazim i kakva je vaša zemlja, ali se nisam pokajala i zadovoljila sam svoju radoznalost.

Emili je došla da radi na farmama u projektu zdrave hrane. Oduševljena je, gde god da baciš neko zrno, uvek nešto nikne. Kao i ljudima kojima je okružena, od kojih svaki put sazna nešto novo o ovom gradu, zemlji, o istoriji, kulturi i, naravno, o jeziku. Ali pre svega o njima, dobrim ljudima sa kojima se lako sporazumeva.

- Zemljište je fenomenalno, rađa veoma ukusne proizvode, nisam mogla da poverujem kakvo bogatstvo posedujete. Paradajz je neverovatan, takav ukus nisam nikad osetila. Od kada sam u Srbiji, svakog dana ga jedem. Ja sam inače vegetarijanka, ali "tomejto" i sir ne odbijam. Pravi raj - sa osmehom će ova dvadesetčetvorogodišnja devojka.

Emili je došla iz Londona, iz Kanade. Mada je ime njenog grada dato po engleskoj prestonici, to je gradić od nekih 400.000 stanovnika. Zato se lako snalazi i u Srbiji.

- Došla sam da radim na farmama gde se gaji organska hrana. Naravno, i da stičem nova iskustva i upoznam ljude. Posle završenih studija, putovanje sam započela u Danskoj. Mada je za moje studiranje o kulturi i humanističkim naukama, teško naći posao u Kanadi, videću kako i šta ću da radim kad završim putovanje - kaže Emili.

PRAVILA AJVAR

Emili je tokom boravka u Srbiji radila na tri farme, pravila je turšiju, ajvar, brala šljive za rakiju, vadila cveklu... - Rad na farmi je težak, ali zadovoljstvo je ubrati povrće i voće koje je raslo prirodno, bez prskanja i dodavanja aditiva - kaže mlada Kanađanka.

VOLONTERI PO CELOJ PLANETI

Volonteri širom sveta su se organizovali i pomažu u širenju ideja, rada i održavanja proizvodnje organske hrane. I sve kroz svetsku organizaciju za pružanje šanse organskoj hrani. Kako stoji na internet-strani srpskog ogranka, ova zajednica je zasnovana sa ciljem "revitalizacije veze kulture, prirode i ljudi, kao izvora zdravog i srećnog života".

 

Autor: R. Krasić

Izvor: Novosti

 

Go to top