Ono što obožavam u srpskoj kuhinji u svakoj varijanti su paprike. Krenula je sezona pečenja paprika i njihov lep miris može da se oseti skoro u svakoj ulici. U Srbiji od pečenih paprika prave se uglavnom tradicionalna jela, ali ja predlažem da probate nešto sasvim drugačije – potaž od pečenih paprika, koji se priprema brzo i jednostavno.
- - 5 velikih ili 7 srednjih crvenih paprika
- - 4 čena belog luka
- - 2 grančice celera (ili malo korena)
- - 2 srednje šargarepa
- - 1 l vode
- - 1 mrvica crvene ljute papričice (ili komadić sveže)
- - 1 kašičica maslinovog ulja
- - 1 glavica crnog luka
- - So i biber
Cele paprike, crni luk iseckan na tri dela i očišćen beli luk namažite uljem i stavite u rernu da se peče na temperaturi 170-180 stepeni. Naseckani celer i šargarepu kuvajte u jednom litru vode oko 30 minuta. Možete da kuvate šargarepu i celer u vreloj vodi sa jednom kockom za supu (ja koristim organske kocke „Alnatura“ bez veštačkih aditiva), ali može i bez – samo onda na kraju dodajte u potaž so, biber i vaše omiljene začine. Kada se paprike ispeku i postanu mekane (oko 20 minuta), izvadite ih iz rerne, ohladite i očistite od semenki. Nije potrebno ljuštiti paprike ukoliko nisu potamnele.
Izmiksujte u blenderu ili sa štapnim mikserom paprike, crni i beli luk. Dodajte kuvanu šargarepu i celer i ispasirajte i njih. Dodajte vodu u kojoj se kuvalo povrće, kašiku maslinovog ulja i ljutu papričicu. Mešajte sve u blenderu dok ne dobijete krem-supu. Zagrejte još jednom da potaž provri i ugasite vatru.
Kada servirate potaž u tanjire, možete dodati malo jogurta ili sira od kozjeg ili ovčijeg mleka. Uživajte!
P.S. Preporučujem da stavite određenu količinu pečenih paprika u zamrzivač da biste mogli da pravite ovu divnu čorbu i tokom hladnih zimskih dana.
Autor: Katja Jakovljeva
Izvor: Vita