Pasulj sa orasima

pasulj

Pasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja. Jela se razlikuju po sortama pasulja (ali uvek se koristi samo crveni pasulj), koliko dugo se on kuva i začinima koji se dodaju.

Tokom posluženja, lobio često ukrašavaju semenkama nara.

  • - 250 g crvenog pasulja
  • - 1 glavica crnog luka
  • - 150 g oraha
  • - 2 kašike vinskog sirćeta
  • - ulje
  • - 0,5 kašike sušene nane
  • - 1 kašika sušenog čubara
  • - 0,5 kašike sušenog bosiljka
  • - 0,5 kašike mlevenog korijandera
  • - 0,5 kašičice cimeta
  • - 0,5 kašičice crvene paprike
  • - 2 čena belog luka
  • - 1 veza peršuna ili drugog začinskog bilja

Potopiti crveni pasulj preko noći ili duže i vodu promeniti jednom. Oprati pasulj, preliti ga hladnom vodom (nivo vode treba da bude malo iznad pasulja) i kuvati na srednjoj vatri dok se pasulj ne skuva. Ako voda ispari pre nego što se pasulj skuva, treba dodavati vrelu vodu.

Dok se pasulj kuva, spremamo orahe. Seckalicom, blenderom ili štapnim mikserom usitnite orahe i beli luk. Dodajte so i crvenu papriku. Sirće prokuvajte par minuta zajedno sa sušenim bosiljkom i dodajte orasima. Dobro promešajte pa dodajte ostale začine. Malo izdinstajte sitno naseckani crni luk i dodajte mu gotov pasulj. Posolite, promešajte i ostavite na vatri par minuta. Prespite pasulj u porcelansku ili emajliranu činiju, dodajte smesu od oraha i sitno naseckani peršun. Dobro promešajte i ohladite. Ovo jelo je najbolje jesti hladno, ali ako ste nestrpljivi, može i toplo.

P.S. Možete da eksperimentišete s ovim jelom tako što ćete ispasirati ovako pripremljen pasulj, dodati malo vode u kojoj se kuvao pasulj da dobijete gustu masu, koju možete koristiti kao namaz.

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita