Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima

kinoa-s-bundevom-1500-660x475

Ovo je jako ukusna topla salata sa interesantnim sastojcima i začinima i može da bude dostojan deo praznične trpeze. Crvena kinoa je malo hrskavija i tvrđa od bele. Ako volite tvrđu kinou – “al dente” – kuvajte je u proporciji 1:2.

Ako volite mekšu kinou, dodajte još ¼ šolje vode. U ovo doba koristim smrznutu crvenu ribizlu, a leti možete dodati svežu. Ako ne nađete u prodaji posebno crvenu ribizlu, kupite pakovanje smrznutog šumskog voća, izdvojte ribizlu iz njega, ali nije loše ako upadnu i druge bobice.

Kinoa sa bundevom, crvenom ribizlom i orasima

(4 porcije)

  • - 200-250 g crvene kinoe
  • - oko 800 g očišćene bundeve
  • - ½ sveže ili zamrznute crvene ribizle ili brusnice
  • - ½ srednje glavice crvenog luka (nije obavezno)
  • - 1 veći ili 2 mala čena belog luka
  • - ulje ili gi (prečišćeni puter)
  • - ½ kašičice đumbira u prahu i/ili karija
  • - ½ šolje oraha
  • - ½  veze peršuna
  • - so, biber

Odvojeno skuvajte kinou u slanoj vodi. Zagrejte rernu do 190 stepeni. Naseckajte bundevu na kockice, beli i crveni luk (sitno). Stavite svo povrće u pleh i malo ga premažite uljem ili puterom. Dodajte so, biber, đumbir i/ili kari (ja dodajem i jedno i drugo) i sve dobro promešajte rukama.

Pecite u gornjem delu rerne oko 20 minuta (dok bundeva malo ne omekša). Za to vreme na suv zagrejan tiganj sipajte usitnjene orahe (ne mlevene) i mešajte ih dok ne osetite prijatnu aromu oraha (oko 5 minuta). Odmrznite na sobnoj temperaturi bobice crvene ribizle i brusnice.

U velikoj činiji spojite kuvanu kinou, dodajte zapečeno povrće, orahe, naseckani peršun i ribizlu. Dobro promešajte, probajte i začinite još ako treba. Možete da dodate maslinovo, bundevino ili drugo omiljeno ulje. Prijatno!

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita