fb1

t1

email

Zeolit - "tajno oružje"

ZEOLIT TO1

Zeolit je mineral koji se na tržištu u Srbiji može naći pod različitim nazivima. Iskopava se u južnoj Srbiji i to u selu Irig kod Brusa već niz godina je "tajno oružje" proizvođača u povrtarstvu. Za odrasle, već oformljene biljke nije ništa spektakularno, ali je zato za rasad odličan. Koren se mnogo brže razvija nego inače, a primetno je poboljšanje i kod nadzemnih delova.


Teško se rastvara u vodi (ostaje uvek jedan nerastvorljivi talog), a kad ga stavljate direktno na zemlju, obavezno ga malo ukopajte radi bolje rastvorljivosti. Treba mu malo vremena da odreaguje , ali kad počne, rezultati su jako vidljivi. Primena zeolita (u osnovi alumo silikata) koji su oplemenjeni hranljivim materijama u različitim odnosima i sa različitim substratima (humus, đubrevita zemlja, stajnjak, treset) utiče na:

ZEOLIT TO2

- menja i poboljšava vodno vazdušni režim zemljišnih smeša koje se koriste za proizvodnju rasada povrća- poboljšava ishranu biljaka,

- dobija se raniji i kvalitetniji rasad.

Zeoliti su relativno jeftin prirodni proizvod koji se lako oplemenjuje i lako meša sa zemljišnim substratima i u relativno malim količinama (10-tak kg/ar).

Minerali na bazi zeolita imaju veoma različite domene primene:

1. Oni imaju aktivne centre, na površini i u strukturi zrna, koji adsorbuju, odnosno odstranjuju nečistoće iz otpadnih voda i gasova. Isto tako deluju na degradirana i kontaminirana zemljišta, iz kojih "izvlače" zagađivače. Primenjuju se i kao aditivi stočnoj hrani za sprečavanje trovanja domaćih životinja tako što iz njihovih organizama adsorbuju različite toksine. Mogu se koristiti za unošenje neophodnih mikroelemenata u stočarskoj i biljnoj proizvodnji.

2. Efikasnost neprerađenog, prirodnog zeolita veoma je niska. Materijali, koji od ovog minerala nastaju, svoju moć dobijaju tek posle precizne tehnološke prerade.

Zeolit3Na našem terenu u Topličkom Okrugu ogled koji je rađen sa primenom zolita dao je izuzetno dobre rezultate: Snizili smo kiselost zemljišta, poboljšava se vazdušna propustljivost, ne dolazi do pregrevanja supstrata a zadržava vlažnost zemljišta. Zeolit sadrži elemente za razvoj i povećan rod: magnezijum, kalijum, kalcijum, te se zbog toga smanjuje i doza vremensko dodavanje mineralnih đubriva i smanjuje zagađenost životne sredine.

Autor: Vladan Marković

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top