Organska proizvodnja belog korena

proizvodnja belog korena1

Beli koren je korenasto povrće lako za gajenje, poznato pod nazivom kozja brada. Dugo raste, ali može da se vadi cele zime i zauzima relativno mali prostor. Može se izbeljivati da bi dao prolećni usev.

Od sejanja do berbe potrebno mu je 20 nedelja. Mesto na kome se seje mora da bude dobro obrađeno bez kamenja na otvorenom, sunčanom mestu. Obrazuje kompaktne bokore koji mogu da se smeste među druge useve ili uz ivice. U drugoj godini biljke koje ostanu u zemljištu obrazovaće veličanstvene svetloljubičaste cvetove nalik maslačku - omiljena hrana letećih insekata.

proizvodnja belog korena2Obrada zemljišta se izvodi na relativno dobrom zemljištu prihranjenom za predhodni usev nije potrebno dodatno prihranjvanje. Idealna rN vrednost je od 6-7,5.

Minimalna temperatura za klijanje je 7°C. Na otvorenom seme posejte u aprilu. Svake godine koristite novo seme. Semenke su velike i lako ih je sejati u grupi od 2 do 3 na jednom mestu, na dubinu od 1 cm. Druga setva se može obaviti u septembru. Rastojanje između redova je 20x30 cm.

Mere nege
Nema ih mnogo. Ručno plevite ili malčirajte za suzbijanje korova. Okopavanje može da ošteti koren.

Berba

proizvodnja belog korena3Koren vadite na jesen kad lišće uvene. Dugačak koren je lomljiv pa ga pažljivo vadite. Može se držati u frižideru nedelju dana. Obično može da prezimi u zemljištu.

Iz korena ostavljenog u zemljištu na proleće niču izdanci. Uklonite uvelo lišće i zagrnite izdanke do 15-20 cm zemljom, ili ih pokrijte slamom ili lišćem. Pokrijte izdanke kantom ako imate samo nekoliko biljaka. Izbeljeni izdanci imaju ukus sličan izdancima cikorije i kad se iseku nicaće još 2-3 puta.

Autor: Nemanja Konstantinović

Izvor: Zdrava Srbija