Zasnivanje i obnavljanje organskog ovčarskog stada

ovčarsko stado1

Kada treba formirati i organizovati stado koje će imati sve atribute stada za uzgoj u organskoj proizvodnji, često se, ispravno, zbog nedostatka izbora odgovarajućih životinja iz organske proizvodnje biraju grla iz konvencionalne i uvode u zapat organske proizvodnje. Za sprovođenje ovog postupka potrebna je saglasnost nadležnog inspektora. Ovom prilikom u organsku proizvodnju uvode se jako mlade životinje, tek odlučena jagnjad, starosti do 45 dana, s tim što od momenta uvođenja u zapat kompletan uzgoj zasniva se isključivo na organskom tipu proizvodnje.

Međutim,potreba za uvođenjem novih životinja u postojeći organski zapat, sprovodi se kada je neophodno obnavljanje, a nema dovoljno grla u organskom stočarstvu zbog visoke smrtnosti životinja prouzrokovane zdravstvenim okolnostima ili prirodnim katastrofama. U tu svrhu ponovo se traži saglasnost od nadležnog inspektora, da se odaberu grla iz konvencionalne proizvodnje i priključe postojećem organskom stadu.

ovčarsko stado2Propisom je takođe ustanovljeno da se na organsku farmu u toku godine može uneti do 20% pripolodnih ovaca, koje su uzgajane u konvencionalnoj poljoprivredi. Ovaj propis odnosi se na organske farme koje raspolažu sa najmanje 5 ovaca u zapatu. Ukoliko se planira značajno povećanje broja grla na gazdinstvu, menja se rasa ili uvodi novi tip animalne proizvodnje, uvođenje novih grla srazmerno svrsi može da se poveća za 40%.

Osnovni principi organske proizvodnje strogo zabranjuju držanje životinja u zatvorenim objektima. Propisom je označeno da životinje moraju imati stalan ili vremenski ograničen pristup ispustu, koji je uglavnom prekriven vegetacijom.

Određivanje broja životinja na organskoj farmi

Proizvodni uslovi na organskim farmama, odnosno mogućnost organske farme za proizvodnju hrane za ishranu životinja uslovljavaju broj mogućih životinja koje se mogu uzgajati u tom kompleksu. Postojeći i prihvaćeni propisi upućuju na to da se samo farme koje poseduju sopstvene zemljišne parcele za proizvodnju stočne hrane (i hrane za životinje) mogu ispravno baviti organskom proizvodnjom .

ovčarsko stado3Broj životinja na organskoj farmi ograničen je po jedinici površine. Ovakav način ograničavanja broja životinja bitan je pre svega da bi se obezbedio usklađen način biljne organske proizvodnje i organski proizvedene stočne hrane na ovakvom tipu gazdinstva, ali uz to da se omogući produkcija zdrave hrane kao i sprečavanje zagađenja prirodne sredine.

Ovo je osnovni razlog što se broj životinja na farmi prevodi u broj uslovnih grla prema njhovim energetskim potrebama. Težina jednog uslovnog grla iznosi 450-500kg. Standardi organske proizvodnje nalažu da broj životinja po jednom ha poljoprivredne površine iznosi 1 uslovno grlo. U ovčarskoj proizvodnji pod jednim uslovnim grlom smatra se ekvivalent, odnosno odgovarajući skup od 10 do 12 odraslih ovaca.

Autor: Dragoljub Krajnović

Izvor: Zdrava Srbija