Zlatna čorba od bundeve i krompira

zlatna-corba-1500-660x419

Ovo je jedna od varijanti čorbi od bundeve koja tako lepo ugreje i zasiti. Dodavanjem belog luka, karija i kumina dobićete pikantniji ukus. Ako uz čorbu napravite tost sa humusom i klicama, ovo može da bude sasvim dovoljno za jedan lagani ručak ili večeru.

Zlatna čorba od bundeve i krompira

  • - 1 srednja bundeva (oko 1 kg)
  • - 4 srednja bela krompira
  • - ½ štapa praziluka ili 1 glavica crnog luka
  • - 3 čena belog luka
  • - 1 kašika mešavine začina bez aditiva
  • - 1-2 kašičice kari začina
  • - ½ kašičice mlevenog kumina
  • - 2 lista lovora (nije obavezno)
  • - ulje
  • - so, biber

Očistite bundevu i krompir i naseckajte na komade. U zagrejani lonac sipajte ulje ili gi (prečišćeni puter), dodajte sitno naseckani praziluk ili crni luk i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte izgnječen beli luk, krompir, mešavinu začina, kari, kumin i po želji lovorov list. Dodajte vodu tako da samo pokrije sastojke i pustite da provri. Kada prokuva, smanjite vatru i dinstajte krompir oko 10 minuta. Nakon toga dodajte bundevu i još šolju-dve vode, samo da je pokrije. Kuvajte još oko 20 minuta. Izvadite listove lovora, ako ste ih koristili. Izmiksajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu. Dodajte so (ako treba) i biber. Kako biste dobili kremastiji ukus, možete dodati  pola šolje kokosovog  mleka ili slatku pavlaku. Kada služite, dodajte sitno naseckani peršun ili korijander.

Ovakve čorbe volim da jedem uz tost sa humusom.  U tosteru ili na tiganju bez ulja ispecite hleb od proklijalog zrna (npr. „Tonus“ hleb) tako da postane malo hrskav. Namažite na hleb humus, a preko dodajte sveže klice, list salate ili sitno naseckani peršun.

zlatna-corba-2-800

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita