Salata od prokelja i kinoe

2014-01-22-14.38.09-640x480
Zdrava obrok salata bogata proteinima. Uz šarenilo boja i ukusa, ova salata garantuje dobro raspoloženje!
Skuvati na pari oko 400g prokelja
Skuvati 1 šoljicu kinoe sa malo morske soli
Izrendati 2-3 šargarepe
Iseckati 1 veći čen belog luka
Dodati šaku semenki suncokreta (sirovih)
Sve pomešati.

Napraviti dresing: U teglici promućkati limun, maslinovo ulje, malo meda, malo senfa, malo morske ili himalajske soli.
Preliti dresing na salatu i posuti malo kima u zrnu

Ukusno, hranjivo i šareno, to je jelo kakvo treba da bude. Može da se posluži kao obrok salata, može i kao prilog, u svim kombinacijama je fantastično

2014-01-22 14.38.29

Inače, dobra je kombinacija da se doda kim uz prokelj zato što prokelj može da izazove nadimanje. A kim se suprotstavlja svim namirnicama koje nadimaju, pa se u mnogim kuhinjama dodaje uz sočiva, pasulj i razna teška jela. Veoma je zdrav i koristi se za različite zdravstvene probleme, a čula sam da ulje od kima rešava problem alergija. Meni je izuzetno ukusan i često eksperimentišem sa njim.

Prokelj je riznica zdravlja. Bogat je proteinima, a u kombinaciji sa žitaricama dobijate obrok koji sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline. Ja sam ga ovde kombinovala sa kinoom, ali može da se jede i uz integralni pirinač, proso ili neku drugu žitaricu. Prokelj je bogat i dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima, a posebno C, A, K, E i vitaminima B kompleksa. Od minerala u prokelju najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora, a sadrži i folnu kiselinu, kao i flavonoide. Kada se to prevede na jezik svakodnevnog života, može se reći da je prokelj izuzetno zdrav i da čak može da se koristi kao lek. Dobar je za imunitet, čisti organizam od štetnih sastojaka i može da bude odlična preventiva za razne disbalanse u organizmu. Prokelj se ne kuva u vodi zato što se na taj način gube njegovi vredni sastojci, kuva se na pari, kratko (10 min) ili se jede sirov.
 
Kinoa je jedna od najzdravijih žitarica, a i najstarijih jer se nalazila na trpezi Inka, pa je zato zovu “majka žitarica”. Kuva se tako što stavite u šerpu kinou i vodu u razmeri 1:2 u korist vode. Kada proključa smanjite i kuvate na tihoj vatri sve dok kinoa ne popije skoro svu vodu. Pred kraj zatvorite šerpu, ugasite šporet i pustite da popije svu vodu. Kinoa je bogata ugljenim hidratima, vitaminima (najviše B1, B2 i E) i mineralima (najviše gvožđem i fosforom). Kinoa ima mnogo više aminokiselina od drugih žiterica, a na internetu kruži informacija da kinoa ima više proteina od mesa i više kalcijuma od mleka. Ona jača organizam, greje telo i daje snagu.
 
I još kad pomislite na rendanu šargarepu, limunov sok, med i semenke od suncokreta u ovoj salati, shvatićete zašto je ova salata idealan recept za ove hladne, zimske dane. Nadam se da će vam biti i ukusna.
Prijatno!

Autor: Dina Vuković

Izvor: www.zdravizalogaji.com