Piletina u bademovom brašnu i limunu

Piletina u bademovom brašnu i limunu1

Jesam! Kupila sam bademovo brašno iako blage veze nisam imala šta ću s njim. U ovom trenutku još nisam ni guglala, tako da ne znam da li može iz ovoga da se napravi neki sjajan kolač, bez glutena i tome slično (svaki savet ili ideja dobrodošli), nego sam bojažljivo otvorila kutiju da probam neku foru sa mesom, ne bih li piletinu zakamufliarala tako da je moji ne prepoznaju :-)

Konačno, ne mogu da kažem da sam upropastila stvar. Bademovo brašno je blago aromatično, ali ne i napadno, veoma lepo mi se smestilo između mesa i belanca i fino se ponašalo kasnije, kao da je predalo svoju aromu drugim ukusima u prijateljskom savezništvu. Sezona je otvorena, pravićemo oglede i dalje.

U celom ovom receptu, glavna je fora da pečete u nelepljivoj posudi (ja sam koristila Lupo duboki tiganj od titanijuma, daleko dublja verzija od tiganja na slici desno), da pečete na srednjoj vatri i da budete strpljivi. To zbog ove fine veze bademovog brašna i belanca, reći ću vam kasnije.

Nutritivne vrednosti po porciji

Kalorije: 257 • Masti: 11 g (od toga zasićenih 2 g) • Protein: 42 g • Ugljenih hidrata: 3 g • Holesterol: 106 mg

Potrebno je (za 4 osobe)

  • - 500 gr pilećih grudi, presečenih na pola na tanke šnite
  • - 30 gr bademovog (ili nekog drugog brašna, krupnijeg)
  • - jedno belance
  • - šolja pilećeg bujona
  • - limun, polivina isečena na kolutove a druga polovina isceđena
  • - so, biber

Priprema:

Umutite belnace sa malo vode.

U posebnu dublju posudu sipajte brašno.

Prethodno začinjeno meso (so, biber), uvaljajte prvo u brašno, a onda u belance. E, sad, zbog ove fore, od koje će vam meso biti nežno i iznutra i spolja veoma meko, morate sve da radite na tihoj vatri. Iscedite višak belanca i nežno stavite na srednje jaku vatru i u vašu posudu sa nelepljivim dnom. Pecite svaku stranu dokle god vam se meso ne odvoji od dna posude tako da je jaje ostalo na njemu. To ćete postići samo ako pečete na tihoj vatri, kao kada završavate kajganu, pa čekate da se dobro zapeče od dole da biste je lepo i u jednom komadu odvojili od tave. E, tako.

Piletina u bademovom brašnu i limunu2

Verovatno ćete morati da pečete šnicle u dve ture. Kad je meso ispečeno sa obe strane, sklonite ga iz posude i u nju sipajte pileći bujon, ostatak brašna, iscedite pola limuna, ubacite kriške preostalog limuna. Sačekajte da provri, smanjite vatru i dodajte svoje šnicle u to.

Poklopite i pustite da malo kuva na laganoj vatri, da se brašno zgusne, dodajte još začina po ukusu i, služite toplo, uz pire krompir, na primer, jer je umak predivan, želećete da ga stopite sa nečim neutralnim i da ne izgbute ni mililitar.

Bolju fotku od ove završnice nemam, jer smo odmah navalili :-)

Piletina u bademovom brašnu i limunu3 

Izvor: Mooshema