fb1

t1

email

Organski ProizvodiSlatkišiBrzi i laki čokoladni kolač s bademima (bez glutena i bez šećera!)

Brzi i laki čokoladni kolač s bademima (bez glutena i bez šećera!)

Brzi i laki čokoladni kolač s bademima bez glutena i bez šećera1

Meni gluten-free nije prioritet. Prioritet mi je da ne jedem brašno. Pa, kad naletim na slatkiše bez brašna, uvek se zakačim za to i odmah pravim planove kako to da probam i šta tu još da doradim, da kolač “pročistim”. Još kad izbaciš šećer, i-haj, eto poslastice bez griže savesti. Pod uslovom.

Da.

Pojedeš.

Samo.

Jedno.

Parče.

Ovaj super-truper, ultra-mega penušavi i sočni kolač se pravi veoma jednostavno, a jedini trik je kod pečenja — ne sme se prepeći. Ovde piše 30 minuta na 175 C, ali i to morate paziti.

Ako ste vlasnik Lupo Marshall pekača, možete staviti svoj okrugli pleh na originalni pekačev pleh, i peći samo 6 minuta (ako ga prethodno zagrejete isto toliko dugo, na prazno).

Brzi i laki čokoladni kolač s bademima bez glutena i bez šećera2

Nutritivne vrednosti po parčetu 1/12

Kalorija: 225 kcal • Masti: 20 g (od toga zasićenih 10 g) • Ugljenih hidrata: 8 (od toga šećera 3 g) • Proteina: 6 g • Holesterol: 70 mg (preporučena max. dnevna doza za one koji imaju povišen holesterol je 200 mg)

Da sam slušala original, po jednom parčetu bi bilo skoro duplo više holesterola, jer najveći deo dolazi iz žumanaca. Zato sam taj deo smanjila na pola, jer žumanca ne doprinose volumenu kolača, to je u ovom slučaju posao belanaca. U svakom slučaju, u zavisnosti od vaših potreba i navika, sa žumancima ili bez njih, nećete zažaliti 20-tak minuta pripreme. Naprotiv!

Isto tako, zbog visoke količine masti i niskih UH, možda vam ovo zaliči i na LCHF recept, ali, pošto mi ni to nije nikakav prioritet, kažem, moguće je, ali svaka sličnost sa tim sistemom ishrane je na ovom blogu uvek samo slučajna.

Potrebno je:

  • - 6 belanaca + 3 žumanca (u originalu 6 celih jaja)
  • - 100 gr putera
  • - 180 gr* crne čokolade (ovde Lindt 85%, a ako vam je to skupo, svakako uzmite neku crnu, min 75%, a ne čokoladu za kuvanje)
  • - 100 gr sirovog badema s ljuskom, kratko iseckanog u secku
  • - pola kašičice ekstrakta vanile
  • - pola kašičice Stevije (u originalu 100 gr braon šećera od trske)
  • u originalu ima i dve kašike brašna, ali ja sam ih izbacila i, ispalo je da uopšte nije potrebno.

*to zato što su nam smanjili pakovanja, primetili ste, jedna tabla je 90 gr, a ne nekadašnjih 100 :(

Priprema:

  1. Razdvojte jaja, belanca umutite u čvrst sneg i ostavite u frižideru.
  2. U šerpici, zajedno, puter i lomljenu čokoladu stavite da se otopi na ringli ili mikrotalasnoj, samo pazite da vam ne zagori čokolada.
  3. Umutite žumaca, dugo, dok ne postanu kremasta i braonkasto-narandžasta, pa dodajte Steviju i vanilu. Potom,  polako im dodajte istopljen puter i čokoladu, sjedinite mešajući  najslabijom jačinom miksera.
  4. Onda uzmite belanca, podelite zamišljeno na četiri dela, pa prvu četvrtinu stavite u smesu čokolade i žumanca i nežno sjedinite žicom. Tako polako dodajte i ostale tri četvrtine, pazeći da belance ne padne i ne izgubi vazduh.
  5. Na kraju, ubacite seckani badem.
  6. Sipajte u okrugli pleh čije ivice možete da skinete. Ako nemate takav, obložite dno i ivice pleha alu-folijom, kako biste kolač kasnije lakše izvadili.
  7. Peče se u prethodno zagrejanoj tradicionalnoj rerni na 175 C oko 30 minuta, testirajte čačkalicom i pazite da se ne prepeče. Ako pečete u prethodno zagrejanom Lupo Marshall pekaču, onda samo 6 minuta.
  8. Sačekajte 10-tak minuta da se kolač prohladi, pa pažljivo skinite ivice ili ga izvrnite ako ste pekli s alu-folijom.
  9. Pre služenja možete posuti šećerom u prahu, i ukrasiti malinama ili nekim drugim šumskim voćem.

Voila!

Izvor: Mooshema

Go to top