fb1

t1

email

Organski ProizvodiSlatkišiDomaći granola barovi, ma, ludnica

Domaći granola barovi, ma, ludnica

Domaći granola barovi ma ludnica1

.Sećate li se onih ovsenih barova, to ste voleli jako?

E, pa ovo je slično, ali bez žitarica. Napravila da imam-i-ja-nešto-slatko dok su njih dvojica jeli neki sladoled, kad ono, ode skoro cela tepsija na ravne časti. Ništa im nije smetalo što su se ranije sladili.

Tako da ne znam šta da vam kažem, ako ovo napravite po mojim merama, računajte da će možda biti malo.

Vi sigurno znate da se svi oni fitness barovi po radnjama lažno predstavljaju kao zdrava hrana? To je prepuno ugljenih hidrata, raznoraznih aditiva i koječega, otužno preslatko, izbegavajte to, imam utisak da je štangla mlečne čokolade čistija od toga. To smo već rekli, je li?

Elem, možda ovo ne znate, ali ja volim da grickam između obroka i volim da se sladim. I, imam svoje žute minute predveče, kad sam suštinski sita, ali bih baš nešto, kao.

E, pa tome služe ovi barovi. I za uljane dane. I za na brzinu, kad stvarno nećete da budete robinja Isaura.

Ovo je opet nešto bez žitarica, znači, bar gluten free, ako ne još i mnogo toga. Prava energetska bomba, prepuna zdravlja.

Ovo sam pravila u čak dve varijante, pečenu i nepečenu. Donji recept se odnosi na pečenu, koji su ispali kao na ovoj slici ispod, a kad ukačite šemu, otkriću vam kako možete da izbegnete paljenje rerne i imate isto tako neverovatno dobru i zdravu slatku grickalicu.

Nutritivne vrednosti jednog bara (1/20)

Kalorija: 157 kcal. Masti: 11 g. Proteina: 4 g. Ugljenih hidrata: 11 g. Holesterol: 0 mg.

Domaći granola barovi ma ludnica2

Šta će vam trebati?

Za pečenu varijantu

- 250 gr lešnika, badema, presnih indijskih oraha, blanširanih kikirikija ili šta već volite, da nije soljeno i prženo u ulju, grubo iseckanih u secku, tako da imate i praha i sitne i krupnije komadiće.

- 100 gr mlevenih oraha

- 200 gr sušenog voća (grožđice, brusnice, aronija, šljive, kajsije, šta volite i imate. šljive i kajsije morate iseckati. ako ste UH higijeničar, onda nemojte uzimati kandirano voće, već samo sušeno.)

- 100 gr kokosovog brašna

- 30 gr kokosovog ulja (na primer, izvadite dve na vrh pune supene kašike, dok je ulje još u čvrstom stanju, pa otopite)

- Stevia, u količini da menja 3 supene kašike šećera

- 2 belanaca

- mleka par supenih kašika, ocenićete na kraju.

- koja kap esencije vanile

- mrva soli.

Priprema:

Sve suve stvari spojite, od 1. do 4. U posebnoj posudi ulupajte belanca sa mrvom soli, dodajte Steviu, vanilu, pa potom i kokosovo ulje.

Spojite suve sastojke sa mućenim i mešajte varjačom. Ako je suviše nekompaktno, počite da dodajete mleko, ali tako da pomognete sjedinjavanje mase, a ne da bude tečno.

Zagrejte rernu na 175 C.

U pleh (moj je 20 x 30 cm) stavite hartiju za pečenje, pa istresite masu na njega. Poravnajte ravnomerno. Možete da isečete još jedan list hartije za pečenje, stavite preko mase i rukama ili valjkom pritisnete.

Stavite da se peče (suši) jedno 30 minuta, znate svoju rernu, ne dajte da vam belance izgori.

Izvadite, pustite da se ohladi, pa isecite jako oštrim nožem, koji će samo da prolazi pod pritiskom kroz masu (bolje nego da stružete, kao hleb, jer će vam se rasipati). Najbolje ako imate nož za picu (ili burek, s točkom).

Varijanta bez pečenja

  • Izbacite belanca i mleko, pojačajte količinu kokosovog ulja, sa 30 gr na 100 gr. Otopite i zagrejte ulje, ali da ne provri.
  • Pomešajte sve suve sastojke, dodajte otopljeno kokosovo ulje, izmešajte dobro i preručite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Dobro utabajte. Preko mase stavite još jedan papir za pečenje, pa pritiskajte rukom ili valjkom, da masa postane kompaktna.
  • Ostavite u frižideru  jedno sat vremena da se stegne i onda isecite.
  • Čuvajte u frižideru, a možete i ono što ostane da uvijete u najlon-foliju i čuvate u zamrzivaču za crne dane :-)
Taj proces izgleda ovako:
 
Domaći granola barovi ma ludnica3

 

Varijanta bez pečenja sa medom – originalni recept

U originalnom receptu na koji sam se oslonila, ovo je snack bez pečenja, sa medom.

Ali, ako je vama svejedno koliko šećera uzimate, probajte ovo, sastojci su isti:

  • izbacite belanca i mleko i vratite količinu kokosovog ulja na 30 gr, + dodajte pola šolje od 2.5 dl meda,
  • med zagrejte dok ne počne da pravi mehuriće i tako vreo sipati u masu, izmešati,
  • položiti u pleh isto kao i ja u nepečenoj varijanti, utabati i, umesto u rernu, ostaviti da se stegne na sobnoj temperaturi jedno 3 sata
  • obrisati gornju nutritivnu tabelu, jer ćete pojačati kalorije za 50% po komadu, a UH za 300%.
  • Hej! Obratite pažnju na količinu masti u ovoj poslastici. Dakako, to su sve dobre masti (većina nezasićene, i one iz kokosovog ulja zasićene), pa gledajte da toga dana stvarno ne uzimate i druge poslastice, pre svega mislim na proste šećere, jer takva kombinacija može da bude loša i za vašu liniju i za zdravlje. Masti će biti blagorodne i neće vam nauditi samo ako se uz njih uzdržavate ugljenih hidrata.

Izvor: Mooshema

Go to top