fb1

t1

email

Organski ProizvodiSlatkišiGagin kolač sa šljivama i đumbirom na low-carb & low- fat način

Gagin kolač sa šljivama i đumbirom na low-carb & low- fat način

Gagin kolač sa šljivama i đumbirom na low-carb  low- fat način1

Čim sam ga videla, zaljubila sam se u njega, i odmah sam počela da motam u glavi kako da napravim varijantu koja je niskokalorična i odgovara onima koji paze na liniju i nama koji brinemo o holesterolu. A volimo slatko, i mi smo ljudi, je li tako, devojčice i dečaci.

Imam blanko poveranje u Gagine recepte, tako da sam ovu ljubav na prvi pogled odmah gledala kako da realizujem u dugu i za mene neškodljivu ljubavnu vezu. Ne znam kakav je original, ne sumnjam da je preukusan, ali i ova varijanta je ispala fantastično. Sve sastojke sam imala, a od polovine usput ubranih šljiva-krajputašica u Obrovcu, juče sam pravila gomboce, pa je taman ostalo za ovaj deliš.

Vreme pripreme: 8 minuta.

Vreme pečenja: oko 40 minuta.

Potrebno je:

- 1 kašika ulja od koštica grožđa (u originalu: 3 sa vrhom kašika margarina za mazanje npr. “Dobro jutro”)

- 1/2 kašičice Stevia praha (u originalu: 5 sa vrhom kašika šećera)

- 3 belanca (u originalu: 2 cela jaja)

- kap-dve esencije vanile (u originalu: 1 kesica vanilin šećera)

- 3 kašike Ella sira (u originalu: 3 sa vrhom kašika kisele pavlake 12% mm)

- 2 kašike nezaslađenog kakaoa (u originalu: 2 kašike čokolade u prahu)

- 2 kašike ovsenih mekinja (u originalu: 2 kašike mekog brašna)

- 3 kašike mlevenih lešnika (u originalu: 3 kašike mlevenih oraha)

- 1 mala kašičica praška za pecivo

- 20g rendanog svežeg đumbira

- 400 gr očišćenih šljiva

Pripema dok kažeš šljiva:

Najviše vremena mi je oduzelo pranje i čišćenje šljiva od koštica, eto kako je komplikovano :-)

Izmešati sve gornje sastojke, od 1 do 10, dodajući ih redom kako su popisani. Rernu uključiti na 200 C.

Gagin kolač sa šljivama i đumbirom na low-carb  low- fat način2

Na okrugli pleh staviti malo putera ili ulja, prekriti brašnom (ja sam koristila pšenične mekinje), poređati prepolovljene šljive kao na levoj slici i preko svega preliti umućenu smesu kao na desnoj slici.

Peći 15 minuta na 200 C, a onda smanjiti i peći na 180 C još 25 minuta.

Poslužiti, otkud znam, toplo ili hladno. Mi nismo dočekali hlađenje, pa je prvo služenje bilo toplo, šta da vam kažem. ako bi neko bio hrabar da pored neohlađenog kolača stavi jednu kuglu sladoleda, verujem da bi bilo savršencija.

Gagin kolač sa šljivama i đumbirom na low-carb  low- fat način3

Palo mi je na pamet da uporedim kalorijske vrednosti moje i Gagine varijante, pa evo uporedne tabele:

Gagin kolač sa šljivama i đumbirom na low-carb  low- fat način4

Osim ukupne kalorijske vrednosti, najveća razlika je u holesterolu, a u desnoj varijanti pojačali su ga igrači puter (margarin) i cela jaja, tj. žumanca.

Koju god varijantu, a imate obe ovde, vrede vaših 8 minuta života za pripremu :-) a ja se ufam da je i s jabukom fabulozan!

Izvor: Mooshema

Go to top