fb1

t1

email

Organski ProizvodiGazdinstvaOrgansko gazdinstvo Balanyi

Organsko gazdinstvo Balanyi

Balanyi1

Moje ime je Šandor Balanji. Predstaviću Vam porodičnu farmu na kojoj smo angažovani supruga, ćerka i ja. Biofarma Balanyi se nalazi u opštini Zrenjanin, u Lukinom Selu pored Belog Jezera, između Ribnjaka Ečka i Begeja udeljeno 1.5 kilometar od Specijalnog rezervata Prirode Carska Bara – Stari Begej. Selo je osnovano pre 227 godina, naseljavanjem bugarskih povrtara. Oni su godinama gajili povrće, tako da je do dana današnjeg povrtarstvo ostalo glavno zanimanje kojim se meštani bave. Porodično imanje, kuću i oko 1 hektar njive, smo kupili 1997. godine i od tada se bavimo povrtarstvom. Do tada smo sa suprugom radili u ugostiteljstvu.

U početku je supruga bila angažovana na imanju “sa punim radnim vremenom” a od 2005. godine priključio sam joj se i ja, i od tada se isključivo bavimo uzgojem povrća. Prvi put smo čuli za organsku proizvodnju 2007. godine, kada su se u Zrenjaninu pojavila Udruženja građana, koja su propagirala takvu proizvodnju. Brzo smo doneli odluku, da celu parcelu prijavimo za organsku proizvodnju. Posle nekoliko seminara u Zrenjaninu i Subotici dobili smo sertifikat o poznavanju osnovnih principa organske proizvodnje. Prva sertifikaciona kuća, koja je pratila našu proizvodnju je bila OCS iz Subotice, a partner distributer, firma Žitohem iz Zrenjanina. Dogovorena je planska proizvodnja, plodored, obezbeđena semena, nabavljena dozvoljena sredstva za zaštitu bilja, izvršena kontrola i počela je berba. Proizvodili smo uglavnom paradajz i beli luk. Te godine smo isporučili, preko distributera 40 kg paradajza i nekoliko veza belog luka. Ostalo smo prodavali na pijacama, kao konvecionalni proizvod.Tako se, neslavno, završila saradnja sa firmom Žitohem. Bilo je tu nerealizovanih dogovora, loših ugovora, pokrivanje troškova sertifikacije i nabavka repromaterijala preko nekog projekta, neotkupljene robe, itd. Ceo slučaj se završio na sudu uz mnogo neprijatnih scena, posle čega smo prekinuli svu saradnju sa Žitohemom. Prekinuli smo plaćanje troškova sertifikacije. Bili smo, blago rečeno razočarani, utučeni i neodlučni. Međutim, nismo prekidali proizvodnju povrća zasnovanu na principima organske proizvodnje. Bez praćenja proizvodnje od strane sertifikacionih kuća proizvodili smo i dalje primenjujući istu tehnologiju, bez veštačkih đubriva, upotrebom zaštitnih sredstava na bazi bakra i vodili smo o svemu detaljnu, preciznu evidenciju. U toku 2009. godine prihod sa 1 hektara njive vrtoglavo je opao. Dijagram, koji prikazuje sve naše prihode i dan danas čuvamo kao opomenu i kao stanje sa kojim upoređujemo svaku godinu.

Balanyi2 

Te 2009. godine, išli smo da radimo kod drugih povrtara za dnevnicu. Prihvatali smo sve sezonske poslove. Išli smo da radimo u ugostiteljstvu svadbe, mature, gde god su nas zvali. Povrtartvo je ostalo u zapećku sve dok nas nisu potražili naši Prijatelji iz Fonda Organska Srbija. Negde su čuli za nas, da smo bili započeli, pa prekinuli i predložili su jedan novi početak. Događaji su se odvijali filmskom brzinom. Skoro sve isto se odvijalo kao 2007 godine, ali sa pravim partnerima i prijateljima saradnicima i prilikom sertifikacije, i prilikom distribucije, pogotovu kod nabavke repromaterijala i planiranja godišnje proizvodnje. Sa partnerima smo potpisali i neki ugovor o saradnji, koji negde postoji i koji od tada nikad nismo morali da bistrimo i da tumačimo. Svaki dogovor je postignut, sažeto u nekoliko reči i toga smo se pridržavali.

Pored vrlo korektnog odnosa sa partnerima, bili smo oprezni što se tiče investicija, nabavke semena i lepeze asortimana. 2010. godine smo imali 10 vrsta proizvoda i od tada svake godine uvrstimo još po 2-3. Tako da su nam glavni proizvodi paradajz, čeri, tikvice, blitva, tikve, luk, šargarepa, grašak, spanać, keleraba, cvekla, a od ove godine širimo asortiman sa belim lukom, paprikom i krastavcima. 2009. godine prihodi su nam bili 10% od povrtarstva i 90 % od nadničarenja. 2010. je 60%:40% u korist povrtarstva. 2011. je odnos ostao isti.

Od 2012. godine smo u punom statusu organske proizvodnje. Izradili smo porodični logo. Sa nekoliko novih proizvođača formirali smo sekciju organskih proizvođača u okviru već postojećeg udruženja Belo jezero sa ciljem da unapredimo razvoj organske proizvodnje u srednjem Banatu. Spremili smo nekoliko projekata vezanih za turizam i zaštitu životne sredine. Udruženje je bio domaćin skupu organskim proizvođačima u oktobru 2012.godine, a tema je bila: - kapaciteti i mogućnost prerade povrtarskih proizvoda.

Biofarma Belo Jezero

Kao ravnopravni član udruženje organskih proizvođača je Osnovna Škola Sonja Marinković, istureno odelenje u Lukinom Selu. Naime, sa školom je postignut dogovor o korišćenju njihove parcele neposredno pored škole i od 2013. godine, ta parcela se nalazi u punom organskom statusu. Troškove sertifikacije snosilo je udruženje. Na parceli škole je predviđena proizvodnja organskih povrtarskih proizvoda na otvorenom i pod folijom, postavljanje nekoliko obora za sitne životinje, jednom rečju cilj nam je da prikažemo funkcionisanje jedne mini farme, a da osnovci, kao i predškolska deca, imaju mogućnosti da prate procese proizvodnje i da rastu zajedno sa bio farmom i da stvaraju navike od malih nogu, kako bi kasnije imali šanse i mogućnosti, da odaberu ispravan životni stil. Sam projekat se realizuje pod nazivom Organska proizvodnja od obdaništa do fakulteta

Odazvali smo se molbi gospodina Čičić Branka, predsednika Fonda Organska Srbija i našeg partnera i učestvujemo od 2010. godine na sajmu Fruveg Bio Balkan Expo sa našim proizvodima. Isto tako, smo redovni izlagači na Inocoop sajmu u Zrenjaninu, a početkom septembra, svake godine organizujemo Dane paradajza u Lukinom Selu, gde se skupljaju proizvođači paradajza iz regije. Dosada su učestvovali takmičari iz Rumunije, Slovačke, Ukrajine i Mađarske. Manifestacija ima za cilj, da promoviše povrtarstvo i selo, a izborom najukusnijeg svežeg, kuvanog i najvećeg paradajza daje se doprinos očuvanju starih sorti ukusnog paradajza. Za organizovanje seminara i ovakvih manifestacija sredstva obezbeđuje udruženje izradom projekata i apliciranjem na konkurse lokalne samouprave, pokrajinskih sekretarijata i ministarstva.

Sopstvenim snagama i znanjem izradili smo internet prezentaciju Lukinog Sela i u okviru toga predstavili smo i naše udruženje. Prisutni smo na svetskoj internet mreži:

www.lukacs.org.rs i www.biobanat.org.rs

O nama mogu da saznaju sve na svim kontinentima. Nameravamo, da članove našeg udruženja organskih proizvođača predstavimo posebno sa asortimanom proizvoda. Imamo izrađene prospekte o našim proizvodima. Svesni smo toga da je pored marketinga neophodno, da održavamo kvalitet proizvoda i da je u većini slučajeva ta činjenica najveća reklama.

Planovi

  • - 2010. godine smo imali cilj i slogan – samo da uspemo od prodate robe, da imamo svakodnevni hleb naš nasušni na stolu
  • - 2011. godine smo dodali cilj i moto – samo da uspemo i njivu našu da nahranimo sa stajskim đubrivom.
  • - 2012. godine smo dodali – samo da ne budemo ni mi ni zemlja žedni
  • - 2013. godine smo dodali - samo da uspemo da od proizvedene robe što manje bacimo u glistenjak, već da započnemo preradu proizvoda kako bi, po receptima naših baka spremali zimnicu – sok od paradajza, turšiju, kisele krastavce, paprike, feferone i sl.
  • 2014. godine želimo, da obnovimo mehanizaciju i izradimo plan razvoja za naredne 3 godine. U planu je postavljanje konstrukcije i folije na još 500 m2. Isto tako je plan uspostavljanje dugoročne saradnje sa firmom Bio Life AG iz Zrenjanina, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda.

Rezime

  • Porodično gazdinstvo Biofarma Balanyi organskom proizvodnjom se bavi od 2007. godine
  • Imali smo dva početka jedan 2007. i jedan 2009. godine.
  • Promenili smo 3 sertifikacione kuće zbog cene koštanja sertifikacije. Ove godine smo odabrali najpovoljniju ponudu.
  • Sa partnerima sarađujemo savesno, bez bistrenja i tumačenja potpisanog ugovora.
  • U udruženju organskih proizvođača imamo jasne ciljeve: - Proširenje proizvodnje na nove parcele, apliciranje sa projektima kod donatora kako bi, pored subvencija, obezbedili potrebnu opremu za članove, obezbedili opstanak na tržištu i postigli brži razvoj svakog gazdinstva.
  • Radi promocije povrtarskih proizvoda, svake godine organizujemo Dane paradajza takmičarskog karaktera.
  • Svake godine organizujemo savetovanje pod naslovom Putevi organske hrane u Srednjem Banatu.
  • Balanyi3

U ime Biofarme Balanyi i Udruženja Belo Jezero iz Lukinog Sela, zahvaljujemo se sajtu Organski Proizvodi, što nam je obezbedio prostor za predstavljanje. Zahvaljujem se svima posetiocima sajta, za interesovanje i strpljenje. Poželeo bi na kraju, svima nama, da ne jurimo pošto poto taj procenat koji EU traži od Srbije, koliko površina mora da je pod organskom proizvodnjom. Mnogo je važnije, da nam stil života bude briga o prirodi, preventivna ishrana, saradnja i međusobno poštovanje.

Srdačno,
Šandor Balanji

Kontakt:

Lukino Selo

Opština Zrenjanin

Mobilni telefon: 064/2246899

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sajt:  www.lukacs.org.rs

Go to top