fb1

t1

email

Organski ProizvodiGrickaliceProkleto dobra 100% zdrava pita od mesa i povrća za poneti na posao

Prokleto dobra 100% zdrava pita od mesa i povrća za poneti na posao

Prokleto dobra 100 zdrava pita od mesa i povrća za poneti na posao1

Ova savršena, lagana i ukusna mesna pita bez brašna i s povrćem, izmišljena je na licu mesta. Prethodne radnje: očajničko otvaranje frižidera, pregled ostataka, unutrašnji vapaj – “šta-dođavola-da-napravim-danas”, glasni vapaj – “recite-mi-samo-šta-i-ja-ću-znati-kako”, prevrtanje po policima i fioci za povrće i, konačno, ideja.

  • Ček’ samo, žene: je li tako da je najteži deo u kuvanju neodgovoreno pitanje ŠTA DA KUVAM?!
  • I, sudovi?

Za ovo sam koristila bukvalno ostatke: četvrt karfiola, kuvano belo meso koje ni ne znam zašto sam skuvala, ali sam skuvala nedovoljno za nas troje a previše samo za mene, ostatak mirišljavog svežeg komorača, i štatijaznam. E, da, ostatak od 4 jaja, jer kad ih u frižideru ostane samo četiri, to se kod nas zove ostatak.

Nutritivne vrednosti po parčetu — 1/8

Kalorije: 128 kcal • Masti: 4 g • Protein: 17 g (od toga zasićenih 1 g) • Ugljenih hidrata: 6 g • Holesterol: 77 mg

Pa da ja lepo saberem šta sam stavila, a vi pogledajte u svoj frižider da vidite šta vam je ostalo.

Potrebno je:

- Dva kuvana bela mesa (tj. jedno celo, s dva krila, oko 300 gr kuvanog)

- Četiri kuvane šargarepe (to je zato što sam je kuvala s tim mesom, vi možete da stavite i presnu, iseckanu)

- Četvrtina srednje glavice karfiola, iseckanog (ja sam ubacila u super secka i presnog ga samlela na veličinu pirinča)

- Parče svežeg komorača, iseckanog na kockice

- Jedan crveni luk, sitno seckan i nekoliko čenova belog luka (kod mene je to uvek puno čenova)

- Pola crvene paprike babure (ovde takođe ostatak)

- Dva cela mlada luka, sa repovima, iseckana

- Jedan iseckan štapić celera

- Oko 250 gr mladog sira President, iseckanog na kockice

- Začini, izdašno: ruzmarin, bosiljak, selen, krupno mleveni šareni biber, tek malo soli

- Dva žumanca i četiri umućena belanca (ako niste paranoični zbog žumanaca kao ja, možete staviti tri cela jaja, prethodno  umućena i prelivena preko mase, na samom kraju).

- Malo parmezana na kraju.

Priprema:

Uključite rernu na 200 C ili Lupo pekač prethodno zagrejte 5 minuta.

Sve iseckano, izmešajte redom, od 1 do 10. Na kraju dodajte jaja – žumanca ubacite direktno a belance ulupajte u čvrst sneg. Na kraju možete dodati malo tek mleka, u zavisnosti od toga kolika vam je iseckana masa i koliko će vam trebati jedinog sredstva za “vezivanje”.

Prokleto dobra 100 zdrava pita od mesa i povrća za poneti na posao2

Ne brinite, u ovom trenutku će vam masa biti rastresita, ali mokra od jaja.

Kada masu izlijete u lako namašćen kalup maslinovim uljem, dobro je pritisnite rukama, da se sabije i sjedini.

Pecite. Pre nego što vam kažem koliko, napomena i podsetnik: u ovoj mešavini je sve već gotovo (recimo da sve povrće koje ste stavili možete da jedete i sirovo), samo je potrebno da jaje uradi svoje. Zato gledajte dok se peče.

U rerni bi trebalo oko 45 minuta, u zavisnosti koliko vam je velika posuda, tj. koliko je debeo sadržaj u njoj, po principu što deblje, to duže pečenje.

U Lupo grill pekaču je dovoljno 22-25 minuta.

Negde pred kraj, 15 minuta u rerni i pet minuta u Lupo pekaču, otvorite i pospite parmezanom, pa dopecite još malo.

Prokleto dobra 100 zdrava pita od mesa i povrća za poneti na posao3

Upozorenje: Ovo sve predivno miriše i dok se sprema, a ludilo miriše dok se peče, preukusno je i veoma niskokalorično.  Može da se jede bez griže savesti.

Možete ga služiti toplo, uz kiselo mleko i salatu, ili sačekati da se ohladi, uviti u najlon-foliju i lepo nositi na posao i rešiti taj najveći od svih problema u zdravoj ishrani “šta-dođavola-da-jedem-na-poslu?!”.

Umesto piletine, možete staviti mleveno juneće, ili neku ribu, ili bilo šta što volite. Ja bih svakako meso pre korišćenja u ovom receptu termički obradila. Sva povrća možete da kombinujete do mile volje, jedino da pazite koliko stavljate ono što ima veliki sadržaj vode (tikvice, paradajz…). Pošto ovde, osim jaja, nema ništa više za vezivanje mase, to je ono što ne smete izostaviti :-) Ako, pak, ne jedete meso, pogledajte ovu najbolju na svetu picu, koja nije pizza, a na bazi koje je nastalo i ovo jelo.

Izvor: Mooshema

Go to top