Pileći mafini za poneti – snek od 100 kalorija!

Pileći mafini za poneti  snek od 100 kalorija

Znam, znam, i meni je najveći problem šta da jedem na poslu. Ova civilizacija je formulisana tako džank i fast. Gde god se okreneš, ako vodiš računa šta jedeš, ti praktično izvan svoja četiri zida ne možeš da nađeš nešto što je prihvatljiv a zdrav obrok na brzaka.

Užina od kuće?

Ne znam kako u velikim firmama gledaju na vas, koji nosite hranu od kuće?

Da li je uopšte nosite? To vam je bzvz?

Da vas podsetim, ako ste roditelji, sigurno mislite na sve one užine koje vaše dete jede u školi. Pomislite na onu kantinu, na obližnju radnju, na onu užasnu hamburgeriju pored škole i na pekaru u kojoj nikada ništa ne biste kupili. Pa terate dete da nosi užinu od kuće? Ili ga molite, da za tih 100 dinara koje ste mu dali ipak kupi nešto pristojno, iako i sami znate da ništa pristojno neće naći.

Pa, da. Hajde da se ponašamo prema sebi onako kako savetujemo svoju decu, ipak svojoj deci želimo sve najbolje!

Ja radim u maloj, porodičnoj firmi i intimnom okruženju, znamo se, nikome nije nenormalan moj smotuljak koji vadim iz torbe. Bilo bi nenormalno da me vide s burekom čija mi se mast cedi niz podlakticu i od koje mi se sjaji brada.

Taj smotuljak spašava moju liniju i moje zdravlje. Bez smotuljka morala bih da smažem nešto zbog čega bih se posle kajala, a ako bih tako radila svaki dan (kao što i jesam, godinama), završila bih tamo gde sam i bila, a gde se nisam dopadala sebi.

Predlažem ovu ideju za vaš smotuljak. U njemu ćete imati sve što vam treba, uravnotežen odnos proteina, UH, masti, vlakana… minimum holestorola, podrazumeva se ;-)

Ovaj recept je napisan specijalno za jednu ludu ribu i za jednog mog starog blog prijatelja koji ima iste probleme na poslu, i za sve one koji su mi se žalili da je teško paziti na ishranu dok si na poslu. Evo vam, dragi moji, makar jedna ideja, za jedan dan u nedelji!

Naravno, napravite to dan ranije za ručak ili večeru, a ostatak spakujte u providnu foliju i pravite sutradan smotuljke. Ostatke možete i da zamrznete za kasnije.

Kakve ostatke? Ko je rekao ostatke?

Pileći mafini to-go

Nutritivne vrednosti jednog mafina

Kalorija: 100 kcal. Proteina: 10 g. Masti: 4 g. Ugljenih hidrata: 6 g. Holesterol: 0 mg.

Potrebno je:

  • - 1/2 kg mlevenog belog pilećeg mesa
  • - 100 gr ovsenih pahuljica
  • - 4 belanca (ili 1 celo jaje i dva belanca, ali će tada biti  nešto holesterola po komadu)
  • - 1 grana iseckanog celerovog lišća
  • - 1 crvena paprika
  • - 1 glavica crnog luka
  • - 3 češnja belog luka (primetite koliko ja samo trošim beli luk)
  • - So, biber, timijan, piment, ili začini po volji
  • - Sode bikarbone na vrh noža

Priprema, uzdasi, mirisi:

Rerna na 180 C.

Izmešati meso sa ovsenim pahuljicama, ubaciti iseckan luk i beli luk, sve dodatke, redom, iseckan celerov list, paprika na kockice (možete da iskoristite papriku koja vam je ostala iz zimnice, možete da stavite iseckane masline ako volite, mašta, mašta, boje), so, biber, začini. U posebnoj posudi izraditi čvrst sneg od belanaca. Dodati belanca u masu s mesom, promešati drvenom varjačom da se lepo sjedini i usuti supenom kašikom u kalupe za mafine, prethodno nauljene ili, još bolje, nasprejisane uljem. Ako imate silikonski kalup, blago vama. Peći 35-40  minuta, znate svoju rernu, nadgledajte ih.

Pileći mafini za poneti  snek od 100 kalorija2

Mafini će malo narasti, od belanca i sode bikarbone, i biće mirisni, ukusni i sočni i takvi će ostati i sutradan, taman da sebi napravite smotuljak, nek crknu dušmani :-)

Ne zaboravite uz to jedan fin niskomasni jogurt, ma, milinica!

Pileći mafini za poneti  snek od 100 kalorija3

Tips

Ako imate silikonske kalupe, baš vas briga, vadite ih ko metak. Ako imate skalameriju kao ja, koja se lažno predstavlja kao teflon, kad ih izvadite iz rerne, ostavite ih 10-tak minuta da se prohlade i odmore, pa ih onda pažljivo vadite. U oba slučaja, kad završite pečenje, ostavite ih još koji minut u rerni, nemojte odmah da ih vadite, da ne padnu.

Naravno, ove mafine možete praviti i od junećeg mlevenog, možete im dodavati sir, različito povrće i začine, sve ono što volite. Meni se ova varijanta s aromatičnim celerovim listom i crvenom paprikom mnogo baš dopala.

Prilagođeno i onima koji ne znaju da kuvaju a i mrzi ih (posetite taj blog, obavezno, za dnevnu dozu smeha!)

Izvor: Mooshema