fb1

t1

email

Organski ProizvodiZdrave namirniceCeler nutritivna i lekovita svojstva

Celer nutritivna i lekovita svojstva

Celer nutritivna i lekovita svojstva1

Delovi celera koji se koriste su koren, list i lisne peteljke. Koren je najčešće loptastog oblika, kora je bela ili bledo žute boje, dok je središnj deo korena beo i veoma sočan. Stabljika je hrskava i takođe veoma sočna zbog količine vode kojom je bogata, pa je preporučljivo grickati je, jer kao takva dobro utiče na probavni sistem. Stabljika sadrži svega 10 kalorija, tako da je dobar izbor užine ukoliko vam je preporučena dijeta. Može se dodavati u supe, salate i gulaše.

Celer nutritivna i lekovita svojstva2Celar je bogat vitaminom A, koji je presudan za dobar vid, a njime su bogatije tamno zelene stabljike, koje su malo žilavije. Iz tih razloga je preporučljivo kupovati čvrst celer, srednje veličine, koren da je bledo zelene boje, sa svežim lišćem bez oštećenja. Pored vitamina A celer sadrži u većim količinama još i vitamin C.

Kada su u pitanju mineralne materije najviše sadrži natrijum, zatim kalijum, fosfor i gvožđe. Takođe je bogat magnezijumom koji u kombinaciji sa eteričnim uljima koja se nalaze u celeru, umiruje nervni sistem, tako da se preporučuje u sirovom stanju, kod uznemirenosti, nervoze, stresa, a takođe je garancija i za mirniji san.

Celer nutritivna i lekovita svojstva3U najvećem procentu kada su u pitanju hranljivi sastojci ima šećera oko 6%, zatim belančevina, zanemarljivo malo masti. Nema holesterol, čak ne sadrži ni dobar holesterol, ali je zato odličan kod smanjivanja lošeg holesterola u organizmu i sniženja povišenog krvnog pritiska. Ono što ga takođe čini poželjnim za konzumiranje jesu biljna vlakna koja su odlična za dobro varenje, stomačna oboljenja i nadimanja, ali i kod poboljšanja apetita.

Celer je takođe poznat i po antiupalnim svojstvima, zbog kojih se preporučuje u ishrani ukoliko patite od bolova u zglobovima, artritisa, reumatizma, infekcije pluća, astme ili imate akne.

Celer ima nezanemarljivu biološku vrednost, a u kojem god obliku da se koristi ili bilo koji deo ove biljke, daje svim jelima prijatnu i specifičnu aromu, zato ga preporučujemo.

Autor: Ana Đorđević

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top