fb1

t1

email

Organski ProizvodiZdrave namirniceMuskatni oraščić - Za smirenje, bolove i nesanicu

Muskatni oraščić - Za smirenje, bolove i nesanicu

Muskatni oraščić - Za smirenje bolove i nesanicu 1

Ublažava grč u mišićima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju.

Za morski ili muskatni oraščić (Myristica fragrans), čiji miris i ukus daje posebnu notu kuvanom žitu i drugim kolačima, većina ne sluti da ima i jaka lekovita svojstva. Kod nas se uglavnom koristi u pripremi poslastica, dok je u evropskim kuhinjama čest sastojak jela od piletine i čorbi od telećeg i jagnjećeg mesa. Dodaju ga i spanaću, barenom krompiru i pečurkama. Kao začin savršeno se slaže sa biberom, lukom i lovorovim listom.

Muskatni orah, takođe, pomaže i kod nesanice i deluje umirujuće na nervni sistem. Ublažava grčenje mišića, olakšava bolove u zglobovima, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, poboljšava koncentraciju i cirkulaciju, a pomaže i kod zubobolje. Dobar je i afrodizijak kada se uzima u većim količinama, ali tada može da izazove i dijareju, napad panike, čak i ubrzan rad srca. To je zato što se u njemu nalazi narkotik - miristicin. Dva do tri izrendana ili samlevena oraščića mogu da uzrokuju trovanje praćeno jakim halucinacijama, mučninom i povraćanjem.

Na evropsko tlo stigao je sa ostrva Bande u arhipelagu u istočnoj Indoneziji. Holanđani, koji su osvojili ovaj deo sveta, shvatili su brzo kolika je vrednost ovog koštunjavog ploda, pa su zabranili da se odnosi sa ostrva. Tek u Drugom svetskom ratu, jedan francuski vojnik uspeo je da prokrijumčari nekoliko proklijalih semenki na Mauricijus, tako se završio monopol Holanđana u uzgajanju i trgovini muskatnih oraščića.

Muskatni oraščić - Za smirenje bolove i nesanicu 2

Osim u Indoneziji, danas se uspešno uzgaja i u Indiji, Sri Lanki, Singapuru, a posebno na Grenadi, gde je kao nacionalni simbol istaknut na zastavi.

NARODNI RECEPTI

Rastvor protiv gingivitisa - U čašu proključale vode dodajte pola kašičice muskatnog oraha u prahu. Ostavite da se ohladi, pa tokom dana nekoliko puta ispirajte usta. Rastvor se ne guta, a pomaže kod svih oralnih infekcija.

Muskatni oraščić - Za smirenje bolove i nesanicu 3Za reumu - Rastopiti dve kašike svinjske masti i dodati tri kašike suncokretovog ulja. Zagrejte sve i dodajte kašiku muskatnog oraha u prahu, dobro promešajte. Sipajte u teglu i ostavite da se ohladi. Pre upotrebe dobro zagrejte kašiku kojom uzimate sadržaj, nanesite na gazu i stavite na reumom zahvaćeno mesto, držite oko 20 minuta.

Tinktura protiv nesanice - U šolju 70% alkohola dodajte kašičicu muskatnog oraha, dobro promešajte i ostavite na suncu pet dana. Zatim dobro zatvoren čuvajte na hladnom mestu. Za nesanicu, uznemirenje i nervozu u kašiku meda dodajte 10 do 15 kapi tinkture, ostavite da se rastopi u ustima pa progutajte.

Autor: Z. O. Joksović

Izvor: Novosti

Go to top