Čia semenke (chia seed)

Čia semenke chia seedŠta su čia semenke (chia seed)

Čia semenke (Salvia hispanica) rastu na pustinjskoj biljci iz porodice nane. Raste uglavnom u južnom Meksiku gde se koristi od davnina. Čia semenke nose epitet super hrane jer su veoma bogate omega 3, antioksidansima, vlaknima, kalcijumom, gvoždjem i proteinima. To su malene crne semenke koje su koristile još Maje i Asteci.

Čia semenke i lanene semenke

Čia semenke se koriste od davnina, od vremena Maja i Asteka čiji su bili sastavni deo ishrane.
Semenke su koristili asteški ratnici. Samo jedna šaka dnevno držala ih je sitima dok su putovali u osvajanja. Semenke sadrže više omega 3 masnih kiselina nego laneno seme (koje je poznato po velikom sadržaju omega 3). Omega 3 je veoma važan za rast i pravilno funkcionisanje mozga. Druga velika prednost čia semenki u odnosu na lan je što mogu duže da stoje i neće užegnuti.

One odlično upijaju vodu, mogu da upiju do 12x više vode u odnosu na svoju težinu i pri tome stvaraju želatinastu masu od koje možete napraviti odličan sveži puding sa voćem.

Kao rezultat čia semenke stvaraju fizičku barijeru izmedju ugljenih hidrata u hrani i enzima za varenje. Na ovaj način se usporava proces pretvaranja ugljenih hidrata iz druge hrane u šećer. Stoga naš organizam daleko sporije i ravnomernije koristi šećer i duže imamo energije. Ovo je odlično za sve koji imaju problema sa dijabetesom ili vole slatkiše.

Čia semenke su zaista super hrana. One imaju:

  • - 2x više proteina od bilo koje žitarice
  • - 3x više antioksidansa od borovnica
  • - 5x više kalcijuma od mleka
  • - 2x više kalijuma od banana
  • - 3x više gvoždja od spanaća

Čia semenke su bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama i imaju tragove bora glavnog minerala koji pomaže transfer kalcijuma u kosti. Nedostatak bora u organizmu izaziva gubitak kalcijuma i demineralizaciju kostiju.

Čia semenke su veoma lake za varenje.

Kako da koristimo čia semenke

Čia ne mora biti samlevena kao laneno seme da bi se iz nje izvukle sve hranljive materije. Dovoljno je da ih pospete po omiljenim žitaricama, mleku od orašastih plodova, stavite u omiljeni zeleni kašasti sok ili potopite u malo vode. Čia semenke možete staviti u omiljeno piće (ostavite da odstoji do 5 min uz povremeno mešanje)

Možete napraviti i čia žele ili puding tako što ćete pomešati 1/3 šolje čia semenki sa 2 šolje  vode i mešati redovno u prvih 5 min, da se ne naprave grudvice. Kada semenke upiju vodu i naprave gel, možete ga ostaviti u frižider i po potrebi jesti sa voćem (moj omiljeni čia puding sa ananasom, bananama i jagodama).

Čia semenke možete posuti po salati.

Čia se može davati bebama od 7. meseca života, samlevena u blenderu sa kasicom, radi bolje apsorpcije.

Zbog visokog sadržaja gvožđa i njegove bolje apsorpcije, potrebno je konzumirati sa namirnicama bogatim vitaminom C (ananas, citrusi, peršun, djumbir, kupus, paprika, šipak i slično).

Izvor: Živeti zdravo