U našim sredinama u ishrani se mnogo koriste životinjski produkti bogati mastima, zbog čega je povećano oboljevanje od raka na debelom crevu, dojci, materici i prostati.
Upotreba masti je direktno odgovorna za razvitak raka, mada nam još nedostaje potpunije poznavanje ovih mehanizama.
Opširnije: Uticaj masti i načina ishrane bogatog mastima a siromašnog biljnim vlaknima...Pšenične klice su tek isklijalo zrno žita ili mahunarke. Obilno konzumirajte pšenične klice. Misli se na sveže proklijale pšenične klice, a ne na sušene industrijske klice.
Pšenične klice i uopšte sirova hrana, važne su zbog obilja enzima koje sadrže. Ti enzimi su dragoceni za pravilno varenje hrane. Klijanjem pšenične klice se stvara mnogo više vitamina u zrnu nego u stanju mirovanja.
Opširnije: Recept kako se prave pšenične klice, pšenična i ječmena travaMakrobiotička kuhinja je u stvari modifikovana tradicionalna japanska kuhinja koja je vremenom doradjena da bi ljudima kroz pravilnu i balansiranu ishranu dala dobro zdravlje. Makrobiotička kuhinja nije jedinstvena, danas u svetu ima nekoliko pravaca makrobiotičke kuhinje, ali su svima zajednički makrobiotički proizvodi koji se koriste u njoj.
Opširnije: Makrobiotička kuhinja i makrobiotički proizvodi za vašu kuhinjuOvo je priča o tome kako su egzotične bobice, koreni i alge postale popularne kod sledbenika zdravog načina života u celom svetu.
Kada prvi put čujete pojam „superfoods“ (superhrana), asocira vas više na molekularnu kuhinju ili hranu u tubama za kosmonaute. U stvari, radi se o namirnicama biljnog porekla koje imaju znatno veću koncentraciju vrednih sastojaka. Za razliku od veštačkih dodataka ishrani koji se razrađuju u laboratorijama, takozvana superhrana postoji na našoj planeti već hiljadama godina i tek sada, u talasu opšteg ludila za zdravim životom, na magične bobice i korene iz dalekih zemalja obratili su pažnju vegetarijanci, sportisti, detoks-gurui i … marketolozi.
Opširnije: Šta je superhrana i zašto je dobraPojam detoksikacije koji nudi brze metode čišćenja jeste pre svega marketinški veoma prijemčljiv za sve lakoverne koji žele na brzinu da promene sistem svog organizma. Najčešće se ne sinhronizuju procesi disanja i prerade hrane. Tako da se i dalje osećaju nelagodnosti koji se manifestuju stalnom potrebom za hranom, gasovima, stalnom žeđi i nestabilnošću u ponašanju.
Opširnije: Kritički osvrt - intenzivni program detoksikacije i oporavka dece