Pored izbora same hrane, kombinovanje namirnica je isto veoma važno i brzo daje rezultate. Natalija Rouz, poznati nutricionista i detoks-guru daje sledeće savete oko kombinovanja hrane. Poštujući ove principe, brzo ćete osetiti razliku.
Opširnije: Kombinovanje namirnicaOve jednostavne promene odraziće se na vaše zdravlje i vitalnost. Ne treba da se ograničavate, već da zamenite neke namirnice zdravijim.
Opširnije: 7 zdravih promena u ishraniKlice semenki, žitarica i mahunarki predstavljaju pravu “energiju života” i jedan od glavnih izvora vitamina i enzima. S obzirom da je zimi ponuda svežeg sezonskog povrća znatno manja, postoji odlično rešenje koje ljudi koriste već hiljadama godina, a to je klijanje semenki i zrnevlja.
Klice predstavljaju jednu od najvrednijih vrsta hrane, po obimu vrednih materija, po lakoći svarljivosti i brzini po kojoj hranljive materije ulaze u organizam i daju nam zdravlje i energiju.
U suvom zrnu sve vredne materije nalaze se u kompleksnim formama: aminokiseline su spojene u dugačke lance proteina, prosti uglljeni hidrati (šećeri) – u skrob, a masne kiseline – u masnoće. Tokom klijanja svakog semena dešava se čudesna promena – fermenti (enzimi) koje ono sadrže aktiviraju se i razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate koji su rezervisani za rast biljke.
Opširnije: Klijanje i biljne klice u ishraniOrašasti plodovi su izuzetno zdravi ako ih upotrebljavamo na pravilan način. Već duže vreme trudim se da ne jedem orašaste plodove i semenke u suvom obliku. Potapam ih nekoliko sati u vodi, najčešće preko noći. Nakon toga oni imaju sveži ukus i postaju sočniji. Na primer, samo za sat vremena u vodi semenke suncokreta imaće isti ukus kao da ste ih tek izvadili iz suncokreta.
Opširnije: Kako jesti orašaste plodovePočinje sezona slava, mada iskreno u Srbiji se ta sezona nikada i ne prestaje. Za većinu ljudi koji vode zdrav život, slave i ostale gozbe predstavljaju neprijatelje zdrave ishrane. Ulažete puno napora da se hranite zdravo, vežbate, a onda dođe nečija svadba, rođendan ili slava i svi vaši napori padaju u vodu. Predjela (od kojih ste se već najeli), čorba, glavna jela, pa za kraj kolači i torte… A na sve to još i alkohol! Ne možete da odbijete nova jela, već teško dišete, ali se u vašem tanjiru opet pojavljuje nešto ukusno…
Opširnije: Kako „preživeti“ gozbu