fb1

t1

email

Organski ProizvodiSavetiZdrave namirnice

Ren kao hrana i lek

Ren kao hrana i lek1

Uloga rena u ishrani je da nadraži sluzokožu i popravi opšte stanje organizma. Osim što povoljno deluje na organe za varenje, konzumiranje rena je korisno i za bolesne desni.

Među brojnim začinskim biljkama, ren zauzima posebno mesto. Međutim, u našoj ishrani ova višegodišnja zeljasta biljka nedovoljno je zastupljena, iako daje poseban ukus jelima od mesa. Kao začin se isključivo koristi svež koren, koji ima ljut miris i ukus, ali i sveža biljka sa cvetovima. Specifičan ljut miris i ukus u korenu, koji svež može da se koristi tokom cele godine, potiče od sastojka singrina.

Opširnije: Ren kao hrana i lek

Blitva: Čuva mozak i nervni sistem

Blitva Čuva mozak i nervni sistem 1

Podiže imuniteta, jača kosti, krv i stvara crvena krvna zrnca, otklanja nervozu i podiže koncentraciju.

Blitva (Beta vulgaris var cicla) je izuzetno korisna povrtarska biljka, srodnica je spanaća i uzgaja se zbog izuzetno hranljivog lišća. Kultivisane su dve vrste, tako da je lepeza jela koja mogu da se naprave znatno šira nego od spanaća.

Opširnije: Blitva: Čuva mozak i nervni sistem

Mladi orah: Čisti krv, ublažava reumu

Mladi orah1

Dobar je i za plućne bolesti, katar creva, jačanje mišića i vida. Pomešan sa medom pomaže bolesnima, malokrvnima i deci.

Opširnije: Mladi orah: Čisti krv, ublažava reumu

Bokvica - hrana, čaj, obloga

Bokvica - hrana čaj obloga 1

Lekovita priroda - lekoviti deo bokvice je koren koji se vadi cele godine, listovi se koriste pre i za vreme cvetanja, a seme posle sazrevanja. Ima široku primenu kod raznih tegoba.

Opširnije: Bokvica - hrana, čaj, obloga

Celer nutritivna i lekovita svojstva

Celer nutritivna i lekovita svojstva1

Delovi celera koji se koriste su koren, list i lisne peteljke. Koren je najčešće loptastog oblika, kora je bela ili bledo žute boje, dok je središnj deo korena beo i veoma sočan. Stabljika je hrskava i takođe veoma sočna zbog količine vode kojom je bogata, pa je preporučljivo grickati je, jer kao takva dobro utiče na probavni sistem. Stabljika sadrži svega 10 kalorija, tako da je dobar izbor užine ukoliko vam je preporučena dijeta. Može se dodavati u supe, salate i gulaše.

Opširnije: Celer nutritivna i lekovita svojstva

Srpska Superhrana

Srpska Superhrana1

Da li znate da kako da trčite 3% brže bez treninga? Kako da poboljšate fokus i memoriju? Kako da održite dobro zdravlje i sprečite razvoj bolesti? Vrlo jednostavno – ubacite neke namirnice sa našeg podneblja u ishranu.

Opširnije: Srpska Superhrana

Koje maslinovo ulje da kupim?

Koje maslinovo ulje da kupim1

Sigurno ste se pitali zašto jedna boca maslinovog ulja košta 300 dinara, a druga preko 1500 dinara. To je zato što je prodaja maslinovog ulja unosan biznis. Profit stečen prodajom lažnog maslinovog ulja se može uporediti sa profitom od prodaje kokaina, ali bez rizika – kažu u magazinu New Yorker. Kada je uočeno da Italija godišnje uveze duplo više maslinovog ulja nego što proizvede maslina, postavilo se pitanje gde završava ovo uveženo maslinovo ulje? Policijska istraga je pokazala da je 4 od 5 boca maslinovog ulja bilo falsifikovano.

Opširnije: Koje maslinovo ulje da kupim?

Prečišćen maslac (ghee) – jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Prečišćen maslac ghee  jedna od najzdravijih namirnica na svetu1

Prečišćen maslac je verovatno jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Prečišćen maslac se koristi hiljadama godina u indijskoj kuhinji i medicini i oni ga nazivaju ghee. Ghee je u suštini maslac iz koga su odstranjeni proteini i šećeri iz mleka, a ostatak je čista mlečna mast.

Opširnije: Prečišćen maslac (ghee) – jedna od najzdravijih namirnica na svetu

Lekovita kopriva i sok od koprive

Kopriva-kao-sveži-sok-čaj-i-salata-lekovita-biljka-prvog-reda-i-značaja-UrticaSvuda prisutna kao korov kopriva je zapravo vrlo dragocena lekovita biljka širokog dejstva, posebno sok od koprive

Kopriva ili Urtica urens L. — (Urtica minor Moench) — ma­la kopriva (kopriva, koprivica, ožegavica, sitna ža­ra, žara, žegavica), s malim jajastim listovima. Obe su vrste veoma raznovrsne po obliku lista i opskr­bljenosti žaokama, što zavisi od staništa gde rastu, tako da je utvrđen čitav niz varijacija. Sakupljač le­kovitog bilja ne mora se obazirati na te fine bota­ničke razlike, jer sve vrste i varijacije kopriva koje rastu na našem području, imaju ista kvalitetna le­kovita delovanja.

Miris i ukus: kopriva ima poseban miris koji se ne može nazvati izričito neprijatnim, ali je pomalo ne­prijatnog ukusa.

Vreme cvetanja: od jula do jeseni, a sazrevanje se­mena u jesen.

Stanište: vrste kopriva rastu u čitavoj Evropi gde borave ljudi. One rastu u blizini naselja kao trajni korov, uz ograde, širake i u retkim šumama, najve­ćim delom na pređubrenim i azotom bogatim ze­mljištima.

Opširnije: Lekovita kopriva i sok od koprive

Sremuš ili Divlji luk – Allium Ursinum L.

Sremuš-ili-Divlji-luk--Allium-Ursinum-L.-lekovito-delovanje

Zadnjih godina sremuš ili divlji luk je dobio mitska lekovita svojstva

Zadnjih godina vlada uverenje da je Sremuš ili Divlji luk Allium Ursinum L. svemoguća i moćna lekovita biljka koja leči neizlečivo. Pojavio se čitav niz proizvoda, tinktura, sirupa i kapsula sa divljim belim lukom kao aktivnom materijom. Ti preparati obećavaju fantastične rezultate i imaju vrlo hrabre zdravstvene tvrdnje.

Opširnije: Sremuš ili Divlji luk – Allium Ursinum L.

Strana 2 od 4

Go to top