Uz ponudu pet namirnica bogatih biljnim vlaknima, francuski nutricionisti ističu da povrće treba samo obariti i preliti maslinovim uljem što će doprineti postizanju željene linije.
Opširnije: Povrćem do vitkostiBiljni proteini bolje utiču na zdravlje od životinjskih. Kombinujte žitarice sa sušenim povrćem jer se odlično dopunjuju. Obogatite jela koštunjavim voćem i semenkama.
Opširnije: Biljni proteini su zdravijiDobrim izborom namirnica može da se smanji rizik od kolorektalnog karcinoma
Način ishrane direktno može da smanji rizik obolevanja od raka debelog creva ili neke druge bolesti vezane za probavni sistem. Navike u ishrani na ovim prostorima, koje podrazumevaju mnogo pržene hrane, bogate životinjskim mastima, malo voća i svežeg povrća, ne pogoduju zdravlju digestivnog trakta, i povećavaju rizik od kolorektalnog karcinoma.
Opširnije: Kupus i brokoli za zdrava crevaUloga rena u ishrani je da nadraži sluzokožu i popravi opšte stanje organizma. Osim što povoljno deluje na organe za varenje, konzumiranje rena je korisno i za bolesne desni.
Među brojnim začinskim biljkama, ren zauzima posebno mesto. Međutim, u našoj ishrani ova višegodišnja zeljasta biljka nedovoljno je zastupljena, iako daje poseban ukus jelima od mesa. Kao začin se isključivo koristi svež koren, koji ima ljut miris i ukus, ali i sveža biljka sa cvetovima. Specifičan ljut miris i ukus u korenu, koji svež može da se koristi tokom cele godine, potiče od sastojka singrina.
Opširnije: Ren kao hrana i lekPodiže imuniteta, jača kosti, krv i stvara crvena krvna zrnca, otklanja nervozu i podiže koncentraciju.
Blitva (Beta vulgaris var cicla) je izuzetno korisna povrtarska biljka, srodnica je spanaća i uzgaja se zbog izuzetno hranljivog lišća. Kultivisane su dve vrste, tako da je lepeza jela koja mogu da se naprave znatno šira nego od spanaća.
Opširnije: Blitva: Čuva mozak i nervni sistemDobar je i za plućne bolesti, katar creva, jačanje mišića i vida. Pomešan sa medom pomaže bolesnima, malokrvnima i deci.
Opširnije: Mladi orah: Čisti krv, ublažava reumuLekovita priroda - lekoviti deo bokvice je koren koji se vadi cele godine, listovi se koriste pre i za vreme cvetanja, a seme posle sazrevanja. Ima široku primenu kod raznih tegoba.
Opširnije: Bokvica - hrana, čaj, oblogaDelovi celera koji se koriste su koren, list i lisne peteljke. Koren je najčešće loptastog oblika, kora je bela ili bledo žute boje, dok je središnj deo korena beo i veoma sočan. Stabljika je hrskava i takođe veoma sočna zbog količine vode kojom je bogata, pa je preporučljivo grickati je, jer kao takva dobro utiče na probavni sistem. Stabljika sadrži svega 10 kalorija, tako da je dobar izbor užine ukoliko vam je preporučena dijeta. Može se dodavati u supe, salate i gulaše.
Opširnije: Celer nutritivna i lekovita svojstvaDa li znate da kako da trčite 3% brže bez treninga? Kako da poboljšate fokus i memoriju? Kako da održite dobro zdravlje i sprečite razvoj bolesti? Vrlo jednostavno – ubacite neke namirnice sa našeg podneblja u ishranu.
Opširnije: Srpska Superhrana