Sigurno ste se pitali zašto jedna boca maslinovog ulja košta 300 dinara, a druga preko 1500 dinara. To je zato što je prodaja maslinovog ulja unosan biznis. Profit stečen prodajom lažnog maslinovog ulja se može uporediti sa profitom od prodaje kokaina, ali bez rizika – kažu u magazinu New Yorker. Kada je uočeno da Italija godišnje uveze duplo više maslinovog ulja nego što proizvede maslina, postavilo se pitanje gde završava ovo uveženo maslinovo ulje? Policijska istraga je pokazala da je 4 od 5 boca maslinovog ulja bilo falsifikovano.
Opširnije: Koje maslinovo ulje da kupim?
Uskoro stiže Uskrs. Pre nego što obojite jaja u omiljene boje vašeg mališana, možda bi trebalo da pročitate ovaj tekst.
Prečišćen maslac je verovatno jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Prečišćen maslac se koristi hiljadama godina u indijskoj kuhinji i medicini i oni ga nazivaju ghee. Ghee je u suštini maslac iz koga su odstranjeni proteini i šećeri iz mleka, a ostatak je čista mlečna mast.
Opširnije: Prečišćen maslac (ghee) – jedna od najzdravijih namirnica na svetuAko želite postepeno da smanjujete količinu šećera u ishrani i receptima, idealno je da počnete da zamenjujete šećer medom.
Evo nekoliko činjenica o medu koje će vam pomoći da napravite najbolji odnos u pripremi poslastice:
Opširnije: Kako da menjam šećer za med u receptima“Sve izaziva rak” je postala popularna hiperbola, i izjava koju ljudi koriste kao retoričku odbranu prava svog izbora da jedu ili žive ne razmišljajući o posledicama. Ipak, istina je da mnogo hrane oko nas zaista nije prošlo naučna istraživanja u pogledu procene njihove bezbednosti za zdravlje. NaturalNews daje spisak od 10 najnezdravijih namirnica koje izazivaju rak i koje više nikada ne bi trebalo da jedemo.
Opširnije: 10 najnezdravijih namirnica koje izazivaju rak – ne jedite ih!Znate sto i jednu osobu koja je poživela 101 godinu, hraneći se hlebom i slaninom, uz jutarnju rakijicu, pušenje čkilje i udišući svež vazduh. Problem je što su te (dve-tri osobe za koje ste zapravo čuli) živele svoju punu snagu u potpuno drugo vreme, sa sasvim drugačijim navikama, bez puno stresa, sa zaista puno vazduha, zaista na hlebu, luku i slanini, ali bez kokica, hamburgera i pomfrita, na rakiji koju su sami pekli, itd.
Opširnije: Šest praznih izgovora što ne jedemo zdravoPravilna ishrana i najsveobuhvatnija studija ishrane koja je ikada urađena
Bio sam u “sistemu” skoro pedeset godina, na najvišim nivoima, osmišljavajući i vodeći velike istraživačke projekte, odlučujući koja će istraživanja biti finansirana, i skupljajući velike količine naučnih istraživanja u nacionalne ekspertske izveštaje.
Opširnije: Kineska studija – Moć ishraneKoristi od zdravog načina života su ogromne. Želim da znate da možete da:
- živite duže
- izgledate i osećate se mlađe
- imate više energije
- smanjite težinu
- snizite nivo holesterola u krvi
- sprečite, pa čak i preokrenete srčana oboljenja
- smanjite rizik od raka prostate, dojke i drugih tipova raka
- sačuvate vid do poznih godina
- sprečite i lečite dijabetes
- izbegnete operaciju u mnogim slučajevima
Opširnije: Osnovni principi zdrave ishrane: Osam principa ishrane i zdravljaKopriva ili Urtica urens L. — (Urtica minor Moench) — mala kopriva (kopriva, koprivica, ožegavica, sitna žara, žara, žegavica), s malim jajastim listovima. Obe su vrste veoma raznovrsne po obliku lista i opskrbljenosti žaokama, što zavisi od staništa gde rastu, tako da je utvrđen čitav niz varijacija. Sakupljač lekovitog bilja ne mora se obazirati na te fine botaničke razlike, jer sve vrste i varijacije kopriva koje rastu na našem području, imaju ista kvalitetna lekovita delovanja.
Miris i ukus: kopriva ima poseban miris koji se ne može nazvati izričito neprijatnim, ali je pomalo neprijatnog ukusa.
Vreme cvetanja: od jula do jeseni, a sazrevanje semena u jesen.
Stanište: vrste kopriva rastu u čitavoj Evropi gde borave ljudi. One rastu u blizini naselja kao trajni korov, uz ograde, širake i u retkim šumama, najvećim delom na pređubrenim i azotom bogatim zemljištima.
Opširnije: Lekovita kopriva i sok od kopriveSa zelenim svetlom od strane američke FDA – Administracije za hranu i lekove, a kasnije i od nacije opsednute ishranom i dijetama, aspartam i drugi veštački zaslađivači su uveliko postali deo svakodnevne ishrane, sa gomilom “vernika” koji šalju pro-zdravstvene i pro-dijabetetske poruke.
Opširnije: Aspartam i veštački zasladjivači nisu samo slatki. Postoje i štetni efekti