fb1

t1

email

Klijanje i biljne klice u ishrani

psenica-16001-660x876Klice semenki, žitarica i mahunarki predstavljaju pravu “energiju života” i jedan od glavnih izvora vitamina i enzima. S obzirom da je zimi ponuda svežeg sezonskog povrća znatno manja, postoji odlično rešenje koje ljudi koriste već hiljadama godina, a to je klijanje semenki i zrnevlja.

Klice predstavljaju jednu od najvrednijih vrsta hrane, po obimu vrednih materija, po lakoći svarljivosti i brzini po kojoj hranljive materije ulaze u organizam i daju nam zdravlje i energiju.

U suvom zrnu sve vredne materije nalaze se u kompleksnim formama: aminokiseline su spojene u dugačke lance proteina, prosti uglljeni hidrati (šećeri) – u skrob, a masne kiseline – u masnoće. Tokom klijanja svakog semena dešava se čudesna promena – fermenti (enzimi) koje ono sadrže aktiviraju se i razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate koji su rezervisani za rast biljke.

Opširnije: Klijanje i biljne klice u ishrani

Kako jesti orašaste plodove

orasasti-plodovi-660x495

Orašasti plodovi su izuzetno zdravi ako ih upotrebljavamo na pravilan način. Već duže vreme trudim se da ne jedem orašaste plodove i semenke u suvom obliku. Potapam ih nekoliko sati u vodi, najčešće preko noći. Nakon toga oni imaju sveži ukus i postaju sočniji. Na primer, samo za sat vremena u vodi semenke suncokreta imaće isti ukus kao da ste ih tek izvadili iz suncokreta.

Opširnije: Kako jesti orašaste plodove

Kako „preživeti“ gozbu

Kako preziveti gozbu 1

Počinje sezona slava, mada iskreno u Srbiji se ta sezona nikada i ne prestaje. Za većinu ljudi koji vode zdrav život, slave i ostale gozbe predstavljaju neprijatelje zdrave ishrane. Ulažete puno napora da se hranite zdravo, vežbate, a onda dođe nečija svadba, rođendan ili slava i svi vaši napori padaju u vodu. Predjela (od kojih ste se već najeli), čorba, glavna jela, pa za kraj kolači i torte… A na sve to još i alkohol! Ne možete da odbijete nova jela, već teško dišete, ali se u vašem tanjiru opet pojavljuje nešto ukusno…

Opširnije: Kako „preživeti“ gozbu

Koje voće i povrće ima najviše i najmanje pesticida?

Koje voce i povrce ima najvise i najmanje pesticida 1

Uglavnom se hranim povrćem, voćem i žitaricama, zato se trudim da uvek kupujem organske proizvode, koji su bogatiji vitaminima i mineralima i nisu tretirani pesticidima. Međutim, nisam uvek u mogućnosti da jedem kod kuće. Ako jedem na poslu, u gostima i u restoranu, nemoguće je ispratiti poreklo namirnica. Nažalost, ako nisu iz domaćeg eko uzgoja, većina tih namirnica ima pesticida.

Opširnije: Koje voće i povrće ima najviše i najmanje pesticida?

Super kinoa

Super kinoa 1

Moj favorit među namirnicama već duže vreme je kinoa. Na žalost, u Srbiji kinoa nije toliko popularna kao u svetu, a većina ljudi nije ni čulo za nju. E, pa vreme je da se edukujemo i proširimo vidike!

Opširnije: Super kinoa

Gandža za zdravlje i mišiće!

Hemp-seedsKonoplja, drevna biljka, spada u kulture na koje su naši seljaci zaboravili, a nekada intenzivno gajili. Njena bliska “sestra” marihuana, biljka opojnih cvetova (bogatih THC-om) je tokom 20. veka postala ilegalna, pa im je verovatno bilo lakše da prestanu da gaje bilo kakav oblik konoplje i poštede sebe objašnjavanja s policijom. Ipak, industrijska konoplja doživljava trenutno neverovatni “come-back”, kao zdrava namirnica, namenjena ljudima koji paze na ishranu.

Opširnije: Gandža za zdravlje i mišiće!

Slatki lek iz prirode

European honey bee extracts nectarPčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude. Da nema pčela i njihove uloge u oprašivanju biljaka, prinosi u poljoprivredi bi bili manji za trećinu, tj. mi bismo ostali bez svakog trećeg zalogaja hrane!

Bez ovih malih vrednica i veselih zujalica, nestao bi ogroman broj biljaka, a stručnjaci tvrde da bi došlo i do drastičnog smanjenja broja ljudi na planeti, možda i do izumiranja ljudske rase, jer je posledice nemoguće tačno predvideti.

Opširnije: Slatki lek iz prirode

Krompir - pametan izbor!

krompirSezona mladih krompirića je pred nama, pa je zato pravo vreme da kažemo nešto o povrću koje je nepravedno, iz neznanja, ili zbog raznih trendova u ishrani, često optuživano da goji i nije zdravo.

Krompir(ići) pržen(i) u suncokretovom ulju ili čips pržen u margarinu sa dodatim pojačivačem ukusa (MSG), svakako nisu zdrava i dijetalna hrana. Ali ne treba optuživati krompir zato što najčešće ne znamo pravilno da ga pripremamo!

 
Opširnije: Krompir - pametan izbor!

So nije bauk!

So nije baukNekada je cenjena kao zlato, Homer ju je zvao “božanskom supstancom”, a u današnje vreme mnogi je smatraju jednom od “zala” koja uništavaju naše zdravlje. So više nije obožavana i dragocena supstanca, već se proglašava odgovornom za mnoge zdravstvene probleme, poput visokog pritiska i srčanih oboljenja. Ipak, svi se slažu da je posoljeno jelo ukusnije nego neposoljeno. Kako smo onda razvili ukus za nešto tako nezdravo, i da li je so uopšte nezdrava, tema je ovog teksta.

Opširnije: So nije bauk!

Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma

WomanSittingOnDock 01 alt1

Program prezentovan na Medicinskom fakultetu u Beogradu u školi javnog zdravlja, Alternativna medicina I i II iz oblasti ekologije organizma – praktične metode detoksikacije. Autor Prof.dr Staniša Stojiljković, šef katedre za hemijsko-inženjerske nauke (Inženjerstvo zaštite životne sredine) Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Opširnije: Intenzivni program detoksikacije i oporavka organizma

Još članaka...

Strana 6 od 7

Go to top