fb1

t1

email

Organski ProizvodiHleboviUkusan beskvasni hleb

Ukusan beskvasni hleb

Beskvasni hleb2Ovaj hleb koji pravim je po receptu sa bloga “U džaku brašna”  uz male varijacije u tajmingu i sastojcima.

Za kvas sam upotrebila belo brašno, jer od ranije imam loše iskustvo sa upotrebom integralnog za ove svrhe i nisam htela da rizikujem (jer ga pravim sad, pa ko zna kad). Kvas sam smućkala prvog dana oko 18h i napolju je bilo toplo, kao i u stanu (ovo utiče na vreme pripreme). Sipala sam jednu šolju mlake vode i šolju brašna.

Drugog dana, oko 15h, dodala sam još jednu šolju vode i dovoljno integralnog pšeničnog brašna da dobijem meko testo. Htela sam da mi i poslednje dodato brašno ostane natopljeno u testu/vodi minimum 12 sati, pa namerno nisam zamesila tvrđe testo.

Trećeg dana, oko 9 ujutru u ono meko testo koje je već vidno naraslo, ubacila sam par kašika LCHF brašna, cele suncokretove i bundevine semenke, so i maslinovo ulje. Zatim sam zamesila “normalno tvrdo” testo sa još malo ražanog brašna. Ubacila u kalup za hleb, obložen papirom za pečenje, prekrila folijom sa izbušenim rupama i ostavila da još odstoji…

Beskvasni hleb1mHleb sam pekla tek nakon 13 sati u 22h. Prvo se pekao prekriven alu-folijom (samo opušteno stavljena preko), dok je u rerni (veoma važno da se to uradi!) bila posuda sa vodom, a onda se pekao i otkriven.

Kada je bio gotov, izvadila sam hleb iz posude i još malo ga pekla bez pleha samo na papiru za pečenje, okrenutog naopačke … (donji deo uvek bude mekši, što mi se ne dopada – možda je samo do moje rerne).

Zapravo, iako priprema traje nekoliko dana, realni posao oko ovog hleba dešava samo u poslednjem danu i to tek kada se peče, jer neko to mora da monitoriše. Izbegavam visoku temperaturu, tako da je rerna jako dugo uključena (nemam pojma koliko, ali odlgedam film bez problema). Ostalih dana je sve po 5 minuta posla.

Moram da priznam da je hleb bio sjajan i preukusan. Zapravo, nikad mi bolje nije ispao!

ALI – kako već dugo ne jedem žitarice, bila sam ceo dan troma i naduvena kao žaba! Nisam ranije imala iskustvo u tome da sam osetljiva na gluten, ali sam izgleda razvila malo veću osetljivost od kada sam žitarice izbacila iz upotrebe. Primetila sam da sam na hleb sa pšenicom reagovala osetljivošću, a na mešavinu raža i spelte u narednoj pripremi – nisam reagovala uopšte.

Kako je hleb bio gotov kasno uveče, za doručak je poslužen sa domaćom paštetom od tune.

Savet plus: Napravite klice od ovsa, raži, pšenice… Sameljite ih u multiprektiku i zamesite hleb sa klicama. Jedini kupovni hleb koji mogu da pojedem je Tonus, zato što je od klica, ali ima industrijski kvasac. Za sada nisam napravila ovakav hleb, zato što retko proklijavam žitarice, a beskvasni hleb pravim još ređe. Nikako da “preklopim” ova dva događaja.

Inače, iseckan na parčiće, ovaj hleb može da se zamrzne. Za one koji su na nekoj dijeti ili vrsti ishrane koja uključuje i žitarice u manjim količinama, ovaj podatak može da bude bitan.

Autor: Maja Petrović
Izvor: Vitki Gurman

Go to top