fb1

t1

email

Organski ProizvodiHleboviJednostavni bezglutenski hleb

Jednostavni bezglutenski hleb

Jednostavni bezglutenski hleb 2

Navikla sam se već da živim bez hleba a onda kada mi povremeno dođe da mesim i napravim beskvasni hleb perfektnog ukusa – ne mogu da ga jedem. Nadujem se kao žaba od glutena. Ništa strašno i katastrofalno ali mi to ne treba u životu. Zato je bezglutenski hleb pravo otkrovenje!

To što nema gluten za one koji nisu osetljivi na njega nije ni malo uzbudljivo. Ali to što ne mora da se mesi je uzbudljiviji detalj. Nema umornih dlanova, nema dekoracija od brašna na garderobi po uzoru na mlinarske pomoćnike. Dva kruga mikserom i ćao!

Uzmite onu plastičnu posudu za merenje na kojoj piše “brašno” i u nju sipate ukupno pola kilograma bezglutenskog brašna. Koje god. Moje je bilo ovakvo:

- oko 200g kuruznog domaćeg, nabavljenog u mom selu pored Kosmaja
- oko 150g integralnog pirinčanog brašna
- oko 150g heljdinog brašna

Jednom sam imala u kući leblebiju, nepečene i neslane suncokretove semenke i susam, samlela sve u mlinu za kafu i ubacila umesto brašna 200g ove mešavine. Još lepše!
Ovo se dobro izmeša i 1/4 mešavine se skloni u činijicu. U tu činijicu ubacite i ravnu kašičicu sode bikarbone i ravnu kašićicu praška za pecivo i ostavite sa strane.

One 3/4 mešavine sipajte u posudu za mešenje, dodajte 1 kašiku meda, 1-2 kašike maslinovog ulja, malo soli, kesicu suvog kvasca i 400 ml tople vode. Uključite mikser. Mutite 5 sekundi. Isključite mikser. Začas je umućeno jer je i dalje “gustine pudinga”. Prekrite providnom folijom i stavite pola sata na toplo mesto.

Nakon tih pola sata, u testo umešajte mikserom i onu 1/4 izdvojenog brašna sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Ova masa nije čvrsta kao klasičan hleb pa se jednostavno sipa u kalup za pečenje hleba. Papir za pečenje je ovde obavezan.

Jednostavni bezglutenski hleb 1

Kada je hleb skoro pečen, uzmite još jedan papir za pečenje, stavite ga na rešetku rerne, previrnite hleb naopačke i skinite ove papire koji su do sada bili u plehu. Ispecite malo “leđa” hleba pre nego što ga progalsite gotovim. U ovim kalupovima se donja strana nikada ne ispeče tako lepo kao gornja (ili ja imam groznu rernu). Gotov hleb uvite u krpu da se ohladi.

Kako ima svežinu danima, dobro ohlađenog ga kasnije prebacite u kesu pa u frižider.

Autor: Maja Petrović
Izvor: Vitki Gurman

Go to top