fb1

t1

email

Organski ProizvodiGlavna jelaCrni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

crni-pirinac-i-mungo-pasulj-3-660x514

Crni pirinač je jedan od lidera među žitaricama. Sadrži skoro duplo više proteina od običnog belog pirinča, vitamine grupa B i E. Šolja crnog pirinča sadrži dnevnu dozu folne kiseline, što ga izdvaja od drugih žitarica.

 Bogat je magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom i manganom. Zasićenih masnoća i holesterola u njemu nema uopšte, ali zato obiluje antioksidantima i vlaknima.

Mungo pasulj je jako popularan u indijskoj i kineskoj kuhinji. U kineskoj medicini, kao i u ajurvedi smatra se da mungo pasulj izbacuje toksine i čisti krv. Izvor je fosfora, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, selena i drugih minerala. Sadrži B6, A, E, C i K vitamine.

Iako možda niste čuli za ove izuzetno vredne namirnice, veoma su popularne u vegetarijanskoj kuhiniji, a možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane. Dodajući ih u obična jela, obogatićete vašu kuhinju novim ukusima i zdravim sastojcima.

Ali prvo probajte ovaj recept: kombinaciju crnog pirinča, mungo pasulja, povrća i začinskog bilja. Ovo je jako ukusno jelo. Nas dvoje smo odmah pojeli ceo veliki tiganj, zato neću da pišem na koliko porcija da računate.

Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

  • - 200 g crnog pirinča
  • - 100-150 g mungo pasulja
  • - 1 glavica crnog luka
  • - 2 šargarepe
  • - 2 slatke paprike
  • - 1 veza svežeg korijandera (ili peršuna)
  • - ulje (gi, maslinovo ili bilo koje drugo nerafinisano)

Skuvati crni pirinač u  tri šolje slane vode. Kada provri, smanjiti vatru i kuvati još oko 30 minuta. Mungo pasulj potopiti na sat vremena. Kuvati ga oko 20-25 minuta.

Naseckati crni luk i izdinstati ga na ulju dok ne postane providan. Krupno narendati šargarepu, izručiti u tiganj sa lukom, dodati malo vode i dinstati oko pet minuta. Sitno naseckati paprike, dodati u tiganj i dinstati svo povrće još desetak minuta.

Dodati povrću gotov pirinač i mungo pasulj, promešati i dinstati još par minuta. Na kraju posuti seckanim korijanderom ili peršunom, ako nemate svež korijander. Uživajte!

Autor: Katja Jakovljeva

Izvor: Vita

Go to top