U ovom receptu karfiol je dopunjen mladim kozjim sirom i slatkim paradajzom – idealna varijanta za večeru, a može da se jede i hladno.
Karfiol je super povrće, sa nežnim ukusom, lako se vari i kombinuje se kako sa proteinima, tako i sa skrobom. Karfiol ima veliku hranjivu i veoma malu kalorijsku vrednost (100 gr = 25 kkal). Karfiol sadrži: proteine, biljno ulje, vitamine C, B1, B2, B3, folnu kiselinu, beta karotin i mineralne soli (kalijum, fosfor, kalcijum, sumpor, gvožđe).
- - 1 glavica karfiola (oko 1 kg)
- - 2 glavice crnog luka
- - 1 crvena paprika
- - 3 paradajza
- - 4 čena belog luka
- - 2-3 jajeta (nije obavezno)
- - 200 kozjeg ili ovčjeg sira
- - kašika putera ili ulja
- - svež i sušeni bosiljak (ili drugo začinsko bilje po ukusu)
- - so i biber
Podelite karfiol na delove i kratko prokuvajte (oko 10 minuta) ili pripremite na pari. Karfiol treba da postane mekan, ali ne previse, ne da se raspada. Isecite luk, papriku i beli luk. Usitnite karfiol i pomešajte ga sa sirovim povrćem. Dodajte izmrvljen sir (ostavite malo za ukras), dodajte dva sirova jajeta (može i bez jaja), bosiljak, so, biber i druge začine koje volite. Promešajte i izručite u pleh (ja sam koristila pleh prečnika 24 cm), namazan puterom ili uljem. Preko karfiola stavite paradajz naseckan na kružiće. Stavite u rernu zagrejanu na 180˚C. Pecite dok karfiol ne postane zlatne boje (oko 30 minuta). Gotovo jelo dekorišite mrvicama sira i svežim bosiljkom i uživajte!
Savet: Vodu, preostalu nakon kuvanja karfiola, nemojte bacati – upotrebite je za pripremanje supe ili čorbe.
Autor: Katja Jakovljeva
Izvor: Vita