fb1

t1

email

Organski ProizvodiZašto organskoStručnjaci: GMO će uništiti srpski agrar

Stručnjaci: GMO će uništiti srpski agrar

eko-gmo 310x186Zahtev Evropske komisije da Srbija što pre promeni zakone o genetski modifikovanoj hrani kako bi mogla da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, domaći stručnjaci ocenjuju - skandaloznim. Srbija je godinama na udaru genetski modifikovane hrane ne samo iz uvoza, već i one koja se ilegalno proizvodi u našoj zemlji, a ukoliko se dozvoli uzgoj i uvoz GMO hrane, godišnje će gubiti pola milijarde evra.

Profesor Miladin Ševarlić kaže da bi gubici po osnovu pet poljoprivrednih proizvoda (kukuruza, soje, uljane repice, krompira i paradajza) bili ogromni, pre svega, zbog gašenja naše semenske industrije.

- Naši instituti biće uništeni, a zatim kupljeni - kaže Ševarlić. - Kupovinom tih instituta GMO kompanije će na teritoriji Srbije kupiti sva licencna prava svih sorti i hibrida koji su stvoreni u Srbiji.

GMO seme godinama se ilegalno unosi u Srbiju, što dovodi u sumnju savesnost zaposlenih u laboratorijama i fitosanitarnoj inspekciji. Inostrani proizvođači, koji na sopstvenom tržištu obeleže GMO hranu, tu oznaku ne stavljaju na tržištu Srbije. Nažalost, i mnogi srpski poljoprivrednici ilegalno proizvode GMO soju kojom hrane stoku.

- Srbija bez ikakve logike uvozi suhomesnate proizvode iz Crne Gore, Makedonije i BiH, a te zemlje nemaju stočnu proizvodnju - kaže Ševarlić. - Njihove firme, budući da imaju daleko manje carinske stope, jer nemaju proizvođače da štite, uvoze sa carinama od dva-tri odsto treću klasu mesa koja je dobijena ishranom GMO hrane. Onda ga prerađuju i izvoze u Srbiju bez carine, jer između naših zemalja ne postoje carinske dažbine. Na taj način država legalno stvara nelojalnu konkurenciju srpskim stočarima i klaničarima.

BUNT NARODA

U svim evropskim zemljama postoje barijere za GMO hranu, a u Bugarskoj je, čak, došlo do narodnog bunta posle kojeg je zabranjena.

- "Biznismeni" nisu kupili poljoprivredne kombinate da bi proizvodili, jer su odmah uništili stočarstvo i isterali radnike. Oni čekaju trenutak kada će zemlju preprodati, a Srbija bez stočne proizvodnje neće imati stajsko đubrivo, pa ni organsku hranu - kaže Ševarlić.

Autor: A. Krsmanović

Izvor: Novosti

Go to top