fb1

t1

email

Bio bašta

biobasta1

BIO-BAŠTA je jedan od vidova organske poljoprivredne proizvodnje, koja se zasniva na osnovnim biološkim načelima uz ekološko korišćenje prirodnih resursa i poštovanje svih elemenata zaštite životne sredine. Ona vrši podizanje nivoa ekonomske svesti i kulture ishrane stanovništva, očuvanje prirodne sredine i poboljšanje kvaliteta života. Upotrebom biološki zdrave hrane može se ne samo lečiti, već i sprečiti veliki broj bolesti, upravo to je BIO-BAŠTA - izvor zdravlja.

Rešenje problema nedovoljne količine hrane i sve veće potrebe za njom, ljudi su pronašli u mehanizaciji i hemizaciji poljoprivredne proizvodnje (upotreba hemijskih zaštitnih sredstava i veštačkog đubriva). Njihova upotreba je uticala na povećanje poljoprivredne proizvodnje,ali je suočila čoveka sa nizom drugih problema. Izostavljeno je đubrenje organskim đubrivima, a jednostrana upotreba veštačkih đubriva i visoki prinosi doveli su do osiromašenja zemljišta i smanjenja njegove plodnosti,zagađenja zemljišta i hrane.

biobast2Iz svega ovoga može se zaključiti da je neophodno što pre prekinuti sa dosadašnjim načinom proizvodnje hrane, vratiti se prirodi, organskoj proizvodnji a to je i osnovni princip BIO-BAŠTE. Pravi je trenutak edukacije kod poljoprivrednih proizvođača za vršenje proizvodnje zdrave hrane tj. da im se približi značaj bio-bašte. Postoje saznanja da su proizvođači zainteresovani za proizvodnju bio-bašte, i ističu potrebu za ovom edukacijom kroz bliže kontakte sa savetodavcima i stručnim licima. Cena proizvoda proizvedenog u bio-bašti, mora biti veća, a i sami proizvodi moraju biti obeleženi i odvojeni od ostalih. Kako su prinosi u bio-bašti manji, javlja se potreba za stimulisanjem ove proizvodnje, putem kreditiranja jer BIO-BAŠTA je IZVOR ZDRAVLjA.

Autor: Violeta Veličković

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top