fb1

t1

email

Organski ProizvodiEdukacijaOrganska proizvodnjaĐubrenje i podizanje imuniteta bilja

Đubrenje i podizanje imuniteta bilja

djubrenje1

Zdrave biljke su samo one koje imaju jak imuno sistem, a da bi ga stekle trebaju imati i zdrav, dobro razvijen koren koji će biti sposoban upijati iz tla raspoloživa hraniva. Da bi koren bio zdrav potrebno je zdravo tlo, bogato mikroorganizmima i glistama čiji je zadatak razgraditi organske materije i obezbediti hranljive sastojke biljkama. Zato je đubrenje organskim đubrivima jako važno. Na tržištu postoje razna bio organska đubriva.

Đubrenje biljaka dobro je sprovesti i sa prahom od mlevenog kamena koji sadrži veliki broj važnih minerala npr. Fitolife, Azomite ili Fitorast.

Pepeo je takođe vrlo kvalitetno đubrivo koje sadrži veću količinu kalijuma važnog za formiranje plodova.

Jak imunosistem biljaka bitan je za zdravlje i za lakšu odbranu od štetnih organizama. Održavanje i podizanje imuniteta biljaka moguće je i primenom ojačivača bilja na bazi smeđih morskih algi Algovital, Biorast, Bioalgeen, Bio plantela vrt ili Bio plantela topgreen. Ojačivač primeniti 2-3-5 puta sa razmakom od 5-7 dana.

djubrenje2Imunosistem bilja moguće je podizati i đubrivom o koprive, preslice i gaveza, a pripremi se tako da se biljkama napuni velika posuda koja se zatim dopuni sa vodom tako da biljke budu potopljene. Nakon što masa završi fermentaciju (2-3 nedelje) procedi se i dobijenim tečnim đubrivom zalivati tlo oko stabljika biljka. Jačanje imuno sistema može se pospešiti i primenom bio-folijarnih đubriva koja se primenjuju putem listova.

Nakon raznih mehaničkih oštećenja biljaka npr. od grada, visokog UV zračenja, jakog vetra i dr važno je biljkama pomoći u revitalizaciji. Jedna od mogućnosti je primena preparata biostimulatora IlsaC-on ili Thiofer ili Poly-amin ili Aminovital ili Amalgerol Premium ili Bio plantella vita i dr.

Ako je moguće, biljke zalivajte sakupljenom kišnicom, bunarskom ili odstajalom vodom.

Autor: Gordana Lovrec

Izvor: Zdrava Srbija

 

Go to top