fb1

t1

email

Organski ProizvodiOrganskoKalendar radova u povrtarstvu

Kalendar radova u povrtarstvu

kalendar1

JANUAR:
· Priprema leja i tunela. Setva u leje paprike, paradajza, krastavca i salate.
· Nega biljaka u leji,
· Kontrola povrća u trapu i u podrumu
· Ispitivanje klijavosti semena

FEBRUAR:
· Setva u leje paradajza, paprike, kupusa i kelerabe za ranu njivsku proizvodnju,
· Nega rasada u leji: provetravanje, zalivanje, prihrana i zaštita,
· Pikiranje paradajza i paprike posejane u januaru,
· Priprema bašte za ranu stevu.
· U povoljnim vremenskim uslovima, sadnja crnog i belog luka i setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.

MART:
· Setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka.
· Sadnja krompira, salate, kupusa, kelja, kelerabe i rena,
· Izgradnja i priprema mlakih leja i setva paprike, paradajza, plavog patliidžana, celera i kupusnjača za proizvodnju rasada.

APRIL:
· Uništavanje korova na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija.
· Suzbijanje korova u izniklom luku, grašku i dr.povrću.
· Nega rasada paradajza, paprike i plavog patlidžana u leji,
· Završavanje setve luka, graška i mrkve,
· Direktna setva paprike početkom, paradajza polovinom, a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila,
· Sadnja krompira, kupusa, karfiola i kelerabe,
· Berba salate, spanaća, rotkvica i mladog luka.

MAJ:
· Suzbijanje korova u izniklom povrću
· Zaštita paradajza, krompira, krastavca i kupusa od plamenjače i od drugih bolesti,
· Praćenje razvoja krompirove zlatice i prskanje kada se ispile larve.
· Prihrana, zalivanje i okopavanje useva.
· Setva pasulja, krastavaca, lubenica, dinja, kukuruza šećerca...
· Sadnja paprike, paradajza, krastavca, lubenica, dinja, plavog patlidžana i celera.
· Berba kelja, salate, spanaća, graška i vađenje mrkve i mladog krompira.

JUN:
· Nastaviti zaštitu paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti.
· Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši.
· Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća.
· Prihranjivanje biljaka.
· Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
· Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.

JUL:
· Zaštita paprike, paradajza, krastavaca, lubenice i krompira od bolesti i štetočina, koje su se pojavile u prethodnom mesecu.
· Pasulj i boraniju sačuvati od bakterija, a kupus za jesenju proizvodnju od plamenjače i buvača.
· Prihrana i zalivanje useva.
· Beru se paradajz, paprika i krastavac, vade crni luk i krompir.
· Setva postrne boranije, kornišona i rotkve. Sade se kupus, kelj, karfiol i kasni paradajz.

AVGUST:
· Nega useva na polju.
· Povrće se štiti od istih bolesti i štetočoina kao u prethodnom mesecu. Pravilo je da se prvo oberu zreli plodovi, a zatim biljke zaštite.
· Biljke iz druge setve, kao što su boranija, kornišoni i kupus treba zaštititi od plamenjače.
· Vađenje crnog luka i berba paprike, paradajza, plavog patlidžana, salate, lubenica i dinja.
· Setva salate, spanaća, rotkve, rotkvice i luka srebrnjaka za proizvodnju rasada.

SEPTEMBAR:
· Zaštita je ista kao u prethodnom mesecu.
· Nega rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji. · Biljke u bašti negovati i zaštititi od ranih mrazeva.
· Berba boranije, kornišona, paradajza, paprike, i drugog jesenjeg povrća. Vađenje krompira.
· Postepena setva rotkve, spanaća i salate svakih sedam do deset dana.
· Obrada zemljišta.

OKTOBAR:
· Sade se salata, beli, crni i luk srebrnjak.
· Jesenja setva spanaća i ozimnih sorti graška.
· Paradajz staviti na dozrevanje, a karfiol na dorastanje.
· Vaditi korenasto povrće i čuvati ga u trapu ili u podrumu.
· Berba kupusa, karfiola, rena i rotkve.

NOVEMBAR:
· Berba kasnog kupusa, kelja pupčara i vađenje celera, praziluka, mrkve, peršuna, paštrnaka i rena.
· Trapaljenje povrća.
· Sve biljne ostatke gajenih i korovskih biljaka poseći, izneti iz bašte i kompostirati.
· Kasna jesenja obrada zemljišta.

DECEMBAR:
· Obilaziti useve na polu-salatu, spanać, luk. Kontrolisati utrapljenu mrkvu, peršun, cveklu...
· Priprema zemljišta za leje.
· Popravka alata spremanje toplih leja.
· Setva salate, luka i paprike za ranu proizvodnju.

Autor: Dušan Despotović

Izvor: Zdrava Srbija

Go to top