U periodu dok nema puno svežeg organskog povrća, osnovu mojih jela čini korenasto povrće (šargarepa, cvekla, bundeva, batat, krompir), kao i povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokoli, kelj, prokelj itd.) Sezona prokelja traje skoro celu zimu i proleće, a njegov kompleksni biohemijski sastav svrstava ga u jednu od nezamenljivih namirnica, čije su dobrobiti za zdravlje bezbrojne.
Sitne glavice prokelja sadrže ceo niz vitamina: C, karoten, B1, B2, B6, B9, PP. Prokelj je bogat i mineralnim solima natrijuma, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, joda, kao i nizom slobodnih aminokiselima i fermenata. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma, prokelj pomaže održavanju krvnog pritiska na normalnom nivou. Prokelj sadrži i velike količine folne kiseline, koja je bitna za ishranu trudnica. Osim toga, bitna je za obnavljanje ćelija i igra važnu ulogu u prevenciji raka. Prokelj je bogat vlaknima, koja pomažu probavi i regulišu nivo šećera u krvi. Idealna je namirnica i za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, a puna je nutrijenata. Zbog velikog udela vlakana i vode, prokelj brzo izaziva osećaj sitosti.
Najviše vitamina sadrži sirov prokelj i prokelj kuvan na pari. I dinstanjem prokelj zadržava veći deo nutrijenata. Međutim, nije preporučljivo kuvati ga u vodi, jer time gubi većinu svojih vrednih sastojaka. Što ga duže kuvate, manje će vitamina ostati.
Za pripremu ovog jela idealan je sveži prokelj. Za razliku od zamrznutog, on neće da se raspadne tokom dinstanja, a finalno jelo ispašće ukusnije. Svež prokelj ne može dugo da se čuva, tako da ga je najbolje spremiti odmah. Umesto običnog krompira, možete dodati batat ili kinou.
Preliv od senfa, meda, limunovog soka i maslinovog ulja odlično se kombinuje ne samo sa ovim, već i sa drugim jelima, posebno od brokolija. Sveža rukola na kraju dodaće pikantniji ukus, a kombinacija rukole i senfa je već odavno postala klasična.
Prokelj, krompir i šargarepa sa prelivom od senfa i meda
(4 porcije)
- - 4 krompira (ili 1 veći batat)
- - 500 g prokelja
- - 2 šargarepe
- - 1 kašika pročišćenog putera (gi) ili kokosovog ulja
- - 1 veza sveže rukole
Za preliv:
- - 1 kašika senfa
- - 1 čajna kašika meda
- - 2 kašike maslinovog ulja
- - 2 kašike limunovog soka
Skuvajte krompir i šargarepu u slanoj vodi (kuvajte oko 15 minuta otkad provri voda). Svaku glavicu prokelja očistite (ako treba) i presecite na pola. Kratko propržite kelj na puteru ili kokosovom ulju. Dodajte malo vode (1/3-1/2 šolje) i dinstajte još 5-7 minuta dok prokelj ne omekša.
Isecite skuvani krompir na kockice, a šargarepu na trake. Spojite sve sastojke za preliv u činiji i dobro ih promešajte. Pomešajte prokelj sa ostalim povrćem, prelijte sosom i pospite svežom rukolom. Ovo jelo je najbolje služiti toplo, odmah nakon pripreme.
Autor: Katja Jakovljeva
Izvor: Vita