fb1

t1

email

Organski ProizvodiNamaziPašteta od heljde i brokolija

Pašteta od heljde i brokolija

Heljda-sve-gotovo-640x480
Ova pašteta je veoma ukusna i hranjiva. Sprema se brzo, a isto tako brzo se i zavoli.
Skuvajte 1 šoljicu heljde (u vodi u razmeri 1:3) sa malo soli i suve žalfije
Skuvajte pola manjeg cveta brokolija na pari.
Stavite u blender skuvanu heljdu, brokoli, i još dodajte:

- 3 šake oraha
- 3 kašike devičanskog maslinovog ulja
- 1 manji čen belog luka
- malo svežeg peršuna
- malo limuna ili nekog sirćeta

2014-01-30-11.26.39-300x225

Izmiksajte sve sastojke u blenderu i gotovo.

Kao i svaku žitaricu, heljdu pre kuvanja operite pod mlazom vode!

ZRNO HELJDE je vrlo bogato hranljivim materijama. Od minerala najviše ima kalijuma i fosfora, zatim kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga sadrži i proteine, masti, B vitamine, niacin, jod, cink, brom…

U zavisnosti od toga za šta spremate heljdu, birate i količinu vode u kojoj ćete je kuvati. Za paštetu heljda se kuva u razmeri 1:3, a ako je spremate kao prilog nekom jelu, možete je kuvati i kao pirinač u razmeri 1:2

Sve žitarice je dobro kuvati u izvorskoj vodi. Naravno, ukoliko vam, kao ni meni, izvor nije na dohvat ruke, kuvajte žitarice u pročišćenoj, filtriranoj vodi!

Heljda pasteta gotovo

Zbog svojih hranjivih semenki, heljda se ubraja međiu žitarice, ali inače se kategoriše kao zeljasto povrće, a negde i kao voće. Medonosna je biljka i ima divne cvetove.

Prijatno!

Autor: Dina Vuković

Izvor: www.zdravizalogaji.com

Go to top