Skuvajte pola manjeg cveta brokolija na pari.
Stavite u blender skuvanu heljdu, brokoli, i još dodajte:
- 3 šake oraha
- 3 kašike devičanskog maslinovog ulja
- 1 manji čen belog luka
- malo svežeg peršuna
- malo limuna ili nekog sirćeta
Izmiksajte sve sastojke u blenderu i gotovo.
Kao i svaku žitaricu, heljdu pre kuvanja operite pod mlazom vode!
ZRNO HELJDE je vrlo bogato hranljivim materijama. Od minerala najviše ima kalijuma i fosfora, zatim kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga sadrži i proteine, masti, B vitamine, niacin, jod, cink, brom…
U zavisnosti od toga za šta spremate heljdu, birate i količinu vode u kojoj ćete je kuvati. Za paštetu heljda se kuva u razmeri 1:3, a ako je spremate kao prilog nekom jelu, možete je kuvati i kao pirinač u razmeri 1:2
Sve žitarice je dobro kuvati u izvorskoj vodi. Naravno, ukoliko vam, kao ni meni, izvor nije na dohvat ruke, kuvajte žitarice u pročišćenoj, filtriranoj vodi!
Zbog svojih hranjivih semenki, heljda se ubraja međiu žitarice, ali inače se kategoriše kao zeljasto povrće, a negde i kao voće. Medonosna je biljka i ima divne cvetove.
Prijatno!
Autor: Dina Vuković
Izvor: www.zdravizalogaji.com