Moja mama ipak pravi najbolje kolače. Ovo je zdrava varijanta nekog, već postojećeg recepta. Meni je ovo jedan od omiljenih kolača. Uživajte!
Sastojci:
Testo:
- 1/2 kg sirovog očišćenog nezašećerenog kestena
- 75 g putera od sirovog badema (ja sam jednom stavila bananu umesto putera i super je)
- 3 kašike meda ili javorovog sirupa
- 3 kašike mlevenih oraha
- malo džema bez šećera
Punjenje:
- Smrznuto šumsko voće, 1 pakovanje
- Med
Preliv:
- Džem od šljiva, bez šećera
- Seckani bademi
Priprema:
Sastojke za “testo” dobro zamesiti (čistim rukama) i rastanjiti sa oklagijom na mokru krpu na debljinu od 1cm, a u dužini poslužavnika u koju ćete staviti rolat
U šerpi ukuvati šumsko voće i pred kraj dodati kašiku meda. Kada se ohladi, premazati “testo”
Zaviti rolat i premazati ga tankim slojem džemom od šljiva, i posuti seckanim bademima. Preliv može biti i glazura od kakao praha sa malo meda, a može i da se samo ukrasi suvim voćem.
Staviti u frižider da se ohladi i gotovo!
Kesten se razlikuje od svojih srodnih orašastih plodova time što sadrži jako malo masti, i za razliku od svih drugih plodova sadrži C vitamin i to u finoj količini (samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba ovog vitamina). Takođe, bogat je B vitaminima, folnom kiselinom i vlaknima koji umanjuju nivo holesterola. Sadrži i magnezijum, bakar, mangan, gvožđe, kalcijum, fosfor, cink i solidne količine kalijuma (518 mg/100 g). Dakle kad dođe sezona, ne propuštajte kesten, već osnažite njime svoj organizam!
Od kestena se pravi i brašno, koje nažalost još uvek nisam našla kod nas. Kupila sam ga jednom u inostranstvu i fenomenalno je! Može da se koristi za hleb, kolače, a u Italiji se od njega pravi sladoled.
Autor: Dina Vuković
Izvor: www.zdravizalogaji.com