fb1

t1

email

Organski ProizvodiSlatkišiKesten rolat bez šećera

Kesten rolat bez šećera

2014-01-23-21.23.01-640x480

Moja mama ipak pravi najbolje kolače. Ovo je zdrava varijanta nekog, već postojećeg recepta. Meni je ovo jedan od omiljenih kolača. Uživajte!

Sastojci: 

Testo:

- 1/2 kg sirovog očišćenog nezašećerenog kestena

- 75 g putera od sirovog badema (ja sam jednom stavila bananu umesto putera i super je)

- 3 kašike meda ili javorovog sirupa

- 3 kašike mlevenih oraha

- malo džema bez šećera

Punjenje:

- Smrznuto šumsko voće, 1 pakovanje

- Med

Preliv:

- Džem od šljiva, bez šećera

- Seckani bademi

 Priprema:

Sastojke za “testo” dobro zamesiti (čistim rukama) i rastanjiti sa oklagijom na mokru krpu na debljinu od 1cm, a u dužini poslužavnika u koju ćete staviti rolat

U šerpi ukuvati šumsko voće i pred kraj dodati kašiku meda. Kada se ohladi, premazati “testo”

Zaviti rolat i premazati ga tankim slojem džemom od šljiva, i posuti seckanim bademima. Preliv može biti i glazura od kakao praha sa malo meda, a može i da se samo ukrasi suvim voćem.

Staviti u frižider da se ohladi i gotovo!

Kesten se razlikuje od svojih srodnih orašastih plodova time što sadrži jako malo masti, i za razliku od svih drugih plodova sadrži C vitamin i to u finoj količini (samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba ovog vitamina). Takođe, bogat je B vitaminima, folnom kiselinom i vlaknima koji umanjuju nivo holesterola. Sadrži i magnezijum, bakar, mangan, gvožđe, kalcijum, fosfor, cink i solidne količine kalijuma (518 mg/100 g). Dakle kad dođe sezona, ne propuštajte kesten, već osnažite njime svoj organizam!

Od kestena se pravi i brašno, koje nažalost još uvek nisam našla kod nas. Kupila sam ga jednom u inostranstvu i fenomenalno je! Može da se koristi za hleb, kolače, a u Italiji se od njega pravi sladoled.

Autor: Dina Vuković

Izvor: www.zdravizalogaji.com

Go to top