Kada sam prvi put isprobala ovaj recept i shvatila koliko je sklop ovih sastojaka ukusan, otvorila se neka nova kulinarska dimenzija u meni. Ovaj recept nije moj, sretala sam ga na raznim mestima na internetu i sa minimalnim prilagođavanjem delim ga sada i sa Vama. Priprema se za 10 min, bez kuvanja. Uživajte u ovom fantastičnom slatkišu!
Sastojci:
(Za 5, 6 porcija)
- 2 zrela avokada srednje veličine
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike rogača
- 3 kašike meda
- Vanila štapić, neobavezno
- Malo sezonskog voća
Priprema:
Oljuštiti avokado, najbolje tako što ga presečete na pola po dužini, izvadite košticu i oljuštite koru sa njega. U blender staviti očišćeni avokado, kakao prah, rogač, med i vanilu. Uključiti blender i sačekati da se svi sastojci sjedine. Sipati u posudice, ukrasiti sezonskim voćem, što i nije obavezno, može i bez voća, staviti u frižider da se ohladi i gotovo! Dobićete oko 5, 6 porcija, u zavisnosti od veličine avokada. Ovaj čokoladni mus je dosta jak i zasitan, i zato se služi u malim posudama. Ukoliko nemate rogač, možete staviti samo kakao prah, i obrnuto. Samo, pojačajte količinu meda ukoliko ne stavljate rogač, jer je on sam po sebi sladak.
Prijatno!
Avokado je voće poreklom iz Meksika. Jede se u slanim i slatkim varijantama. Dosta je kaloričan, a ujedno i veoma zdrav. Sadrži dosta masti, ali pre svega mononezasićene masne kiseline. Obiluje vlaknima, zbog kojih smanjuje nivo holesterola i prazni creva, a bogat je vitaminima C, E, B6 i K, a od minerala sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink.
Kod nas se uglavnom prodaje zelen, nezreo avokado. Ukoliko želite da brzo sazri, uvijte ga u papir ili novine i biće spreman za 2-3 dana.
Autor: Dina Vuković
Izvor: www.zdravizalogaji.com