fb1

t1

email

Organski ProizvodiZdrava ishranaŠest praznih izgovora što ne jedemo zdravo

Šest praznih izgovora što ne jedemo zdravo

thumb

1. Samo jednom se živi a.k.a Od nečega se mora umreti

Znate sto i jednu osobu koja je poživela 101 godinu, hraneći se hlebom i slaninom, uz jutarnju rakijicu, pušenje čkilje i udišući svež vazduh. Problem je što su te (dve-tri osobe za koje ste zapravo čuli) živele svoju punu snagu u potpuno drugo vreme, sa sasvim drugačijim navikama, bez  puno stresa, sa zaista puno vazduha, zaista na hlebu, luku i slanini, ali bez kokica, hamburgera i pomfrita, na rakiji koju su sami pekli, itd.

f 200704 april16ed im 3713aOd nečega se, istina, mora umreti. Ali. Razmišljajte ovako: ako je naše telo naš hram, inače jedino mesto u kojem zaista moramo da živimo, onda je bolje da to mesto ne trpamo đubretom. Volimo da nam je čist stan ili čista potkošulja koju stavljamo na telo, pa kako da nas bude baš briga kakvu prljavštinu stavljamo u svoje telo?

2. Već sam upropastila stvar, pa onda danas idem do kraja

Danas, pa sutra, pa prekosutra. Pa, već sam upropastila ovaj mesec, pa ću od prvog. Pa do sledećeg prvog, pa onog tamo. Pa samo da prođu praznici, pa samo da prođe ova zima… i tako prođu godine. Onda, u jednom trenutku izgleda kao da je za sve kasno, pa nemaš snage ni da počneš nešto da menjaš, pa imaš ober izgovor: kasno je sad.

Svaki zalogaj je izbor. Bolje je da naučimo da naša volja bude jača od našeg nagona. Nije lako i nije normalno svega i stalno se  suzdržavati, ali je mnogo bolje znati da jedan “pogrešan” obrok ne znači da je propala cela stvar, već samo da je napravljen ljudski izuzetak i da se onda uvek ponovo vraćaš na svoje šine.

Svaki novi obrok je nova šansa da počnemo sve kako treba.

3. Pod velikim sam stresom a.k.a Ovo nije pravi trenutak u mom životu

Pošto je stres ozbiljan okidač za prejedanje, većini bar, osim onih srećnika kojima se od stresa stegne želudac pa ne mogu ni zalogaj da stave u usta, ovo je većini jedan od omiljenih izgovora.

U ovom delu sveta, nije nam lako. U Americi kažu “stressed, depressed but well dressed“, znači, ni oni ne osećaju da im je išta lakše iako im je odeća možda skuplja. Stres je sastavni deo života, niko nam nije ni rekao da će biti lako. U tom smislu, da ne bi bilo lipši-magare-do-zelene-trave, stres se prosto mora ukalkulisati u odluku.

Ako čekamo da sve bude idealno, ovaj loš izgovor može najduže da poživi.

A, da li ste znali da zdravom ishranom, u stvari, možete bolje da odgovorite na stres oko sebe?

4. Nemam vremena za zdravu ishranu

Ba! Ovaj izgovor sam najčešće čitala među komentarima na ovom blogu i svaki put me je iznova iznenadio. Pa, da li je moguće da ljudi veruju da je za zdravu ishranu potrebno neko posebno, duže vreme u odnosu na nezdravu? Istina da je brže pojesti hamburger na ulici, ali, hej, ne jedete valjda svaki dan i jedino taj hamburger s trafike?

Ako kuvate obroke, vreme potrebno za spremanje zdravog obroka isto je, ako ne i kraće od vremena potrebnog da ispohujete šnicle u dubokom vrelom ulju, na primer. Drugo, svaki obrok koji spremimo sami, kod kuće, zdraviji je od obroka koji ćemo pojesti negde napolju. Treće, ako imate vremena da čitate ovaj post, onda sigurno imate vremena i da pripremite zdrav obrok.

I, znate kako kažu: Ako sada nemate vremena da pripremate zravu hranu, moraćete kasnije da nađete vremena da se lečite.

5. Zdrava hrana je neukusna

Netačno! Zdrava hrana, pre svega, lepše izgleda. I malom detetu se stavlja više boja u tanjir da bi ga obrok razveselio i delovao jestivo. Kad ja pomislim na izgled zdrave i nezdrave hrane, prvu vidim kao vatromet boja, a drugu kao braon smesu. Već samo to je dovoljno da napravimo razliku. S druge strane, zdrava hrana uvek može da se napravi ukusnom, Internet je prepun sajtova specijalizovanih za različite vrste kuhinja, koje liče na vaše ideje o zdravoj ishrani. Čitajte, prepisujte.

Pogledajte samo ove recepte i dobićete ideju. Vreme pripreme svih recepata je maksimum pola sata, a neki su čak i gotovi za to vreme.

6. Zdrava ishrana je skupa, ja nemam para za to.

Uuuuuu, mene ovaj izgovor najviše nervira. Bilo je na ovom blogu, a bilo je i na Fejsu da mi kažu da zdravo mogu da se hrane samo oni koji imaju para, a da sirotinja mora da se najede, pa jede bela leba i parizera. Možda će da zvuči pregrubo, ali, da se ne lažemo: ako ste online i čitate ovo, to znači da već imate više nego što je samo za hleb i parizer.

Napravite varivo od šargarepe, pire krompir i belo meso. Običan, uravnotežen, zdrav obrok. To je, za vas četvoro, trošak od oko 1.000 dinara (10 eur). Probajte da kupite četiri porcije Big meka za te pare ili podelite po pola pice. Ne možete. Zdrav obrok, po mojoj računici, spremljen u kući, obično košta oko 250-300 dinara po odrasloj osobi koja jede celu porciju, ali i daleko manje za sva ona jela koja mogu da se prave za dva dana.

Ne, zdrava hrana nije skupa.

Napravite eksperiment, kupujete i pripremajte nedelju dana samo zdravu hranu i uporedite taj budžet sa novcem za sendviče s trafike, gotovim jelima, jelima iz kutije i kese, ili već. Videćete da ste na trenutnom dobitku.

Pa, da parafraziram ponovo gonju izreku: ko nema sada para da se hrani zdravo, moraće posle da ih nađe za lečenje.

***

Koji je vaš  omiljeni izgovor? Možda nije ovde.

Izgovore koje sam prepisala od sebe, su 2. i 3. Za ostale sam često čula od drugih, ali verujem da lista nije potpuna.

Izvor: Mooshema

Go to top