Ako još niste uveli kinou u svoj dom, verujte mi na reč da bi trebalo. Ne samo zato što je hranljiva i ne sadrži alergene, ima nizak nivo ugljenih hidrata i malu ukupnu količinu kalorija, sita je a ne pada teško, blah-blah-blah, već zato što jednostavno može da zameni i krompir, i pirinač, i brašno, i ovsene pahuljice – i da vam se prilagodi u koji god ukus želite da je preodenete, a da se ne sekirate oko unosa bezvrednih, ili viška kalorija.
Jako, jako zahvalna (i ne tako jeftina) namirnica.
U ovom receptu preobučena je u slatko i dobro nosi svoju glavnu ulogu. Nama je poslužila da provedemo zajedno nedeljno jutro u pidžamama.
Nutritivne vrednosti 1/4:
Kalorija: 170 kcal • Masti: 2 g • Ugljenih hidrata: 36 g • Proteina: 4 g • Holesterol: 0 mg
Potrebno je:
- - 120 gr kinoe
- - 2,5 puta toliko vode (merite u posudi u kojoj ste merili kinou)
- - 2 kašičice cimeta
- - kap-dve esencije vanile
- - dve veće jabuke
- - jedno pakovanje bebi kaše od neslađene jabuke (ili svoj kompot od jabuka, možda, ako ste ga pravili, ili skuvajte jabuku sami i izgnječite)
- - 10 tak jezgra sirovog badema iseckanog na krupnije
Priprema:
- U posudu za kuvanje sipajte kinou koju ste prethodno isprali, na primer u cedeljki, a preko nje 2,5 puta vode mereno u posudici u kojoj ste merili kinou.
- Dodajte cimet i vanilu. Kuvajte.
- Kad provri, smanjite vatru, poklopite i kuvajte još 15-tak minuta, ili dok kinoa ne upije svu vodu i “otvori” se, te postane meka.
- Razdelite kuvanu kinou u tanjire. Preko svake porcije stavite pire od jabuke.
- Pospite sitno seckanom jabukom, suvim grožđem ili brusnicom, poprskajte još s cimetom, nabacajte badem i,
voila! Breakfast is served, sir!
Izvor: Mooshema