Nekada davno, donesoh s frankfurtskog Sajma knjiga neke kuvare, koji su se vukli po kancelariji, kao uzorci za ne znam ni ja šta. Premesti tamo, premesti ovamo i, jednom, iz dosade uzmem pažljivije da listam kuvar s indijskim jelima i to se završi tako što sam napravila iz te knjižice skoro sve (ako sam te začine mogla da nađem, razume se).
Ovako pripremljen krompir, aloo ghobi, pravila sam najčešće kada je krompir bio na stolu. Liči na domaći cušpajz, ako ja uopšte znam šta je to i kako se kaže (varijanta u mojoj široj familiji je bila ćušpajz, ali se govorilo i španać, semf i šangarepa, tako da…) Uostalom, videćete.
U originalu, takođe, trebalo bi da se pravi u karahiju (karahi, vrsta voka debelim dnom i poklopcem u kojem se u Indiji pripremaju jela od povrća na visokoj temperaturi), ja sam koristila svoju uvaženu i omiljenu posudu od titanijuma, koja ima sve potrebne osobine. Važno je da odaberete posudu s nelepljivim dnom, a koja ima poklopac s oduškom, kako biste držali poklopljeno tokom pripreme i svakako sve dok ne poslužite, da sve arome zadrže svoju ljubaznu izdašnost.
Nutritivne vrednosti 1/3
Kalorija: 252 kcal • Masti: 5 g • Ugljenih hidrata: 46 g (od toga 7 g šećer) • Proteina: 6 g • Holesterol: 0 mg
Potrebno je (za tri osobe)
- - tri bela krompira srednje veličine
- - jedna crvena paprika
- - glavica crnog i par češnjeva belog luka
- - đumbir (ja sam iseckala jedno 2 cm tanjeg kraka korena, znači, puno)
- - pola glavice karfiola
- - maslinovo ulje
- - so, biber
- - kašika senfa, obavezno (u originalu su bobice senfa, ali ja to nigde nisam našla, ponajmanje u svojoj kući, pa sam probala ovako i, super je)
Priprema:
Zagrejati ulje. Baciti na njega isečen beli i crni luk, pa đumbir. Pustiti da se prži, ali da ne zagori. Dodati senf, mešati.
Ubaciti papriku, malo je propržiti sa masom, a onda staviti i krompir. Takođe ga pustiti da se malo “prži”, sve mešajući, a onda sve zaliti vodom da ogrezne. Dodati preostale začine po ukusu.
Nakon 15-tak minuta, kada je krompir na pola gotov, dodati karfiol razdvojen na cvetove, promešati, pa sve pustiti da se kuva poklopljeno, na smanjenoj vatri. Kad bude gotov krompir, gotov je i karfiol. Krompir će pustiti skrob, voda će ispariti ili će je sastojci upiti, tako da vam ostaje na dnu i lep gusti sos u kojem će plivati ovaj božanstveni krompir.
Sve je mirišljavo i predivno, uz ovo poslužiti što običnije meso, na primer, samo belo, bez posebnih začina i aroma, brzo pečeno. Po mom ukusu, ovo može da bude i komplet obrok bez mesa. I, naravno i uvek, zelena salata, tona salate.
Izvor: Mooshema