fb1

t1

email

Organski ProizvodiGlavna jelaZdravi chicken nuggets

Zdravi chicken nuggets

Zdravi chicken nuggets1

Verujete li svojim očima da omiljena hrana vaših klinaca može da bude u zdravoj varijanti? Chicken nuggets koji su u poslednje vreme bili hit kod mog sina prilikom posete Mekdonaldsu, danas su bili na kućnom meniju u totalno zdravom izdanju. I, znate šta? Bolji su, kaže dete!

Već duže vreme piletinu “pohujem” u rerni,  umesto na ulju. Vežbala sam razne varijante, a ovo mi je prvi put da sam probala ovaj recept i to u trenutku dok su moji čekali klasičnu varijantu pohovanog, kao što sam i najavila pa se u poslednjem trenutku predomislila. E, pa domaćica ima pravo i na to, da bude mušičava.

Priznajem, nisam uvek u fazonu da njima na jednoj ringli pravim jednu varijantu, a sebi drugu, nervira me i posuđe, i vreme i različitost u tanjiru za istim stolom. Zato često tražim pomirljive varijante u kojima ću pomiriti potrebu svojih zdravih ukućana za hranom punog ukusa i svoja ograničenja glede holesterola, masti i šećera. Ovi pileći komadići su bili pogodak u obe mete.

Ali, pređimo na stvar, ovo je bila super stvar!

Nutritivne vrednosti – jedna porcija, oko 120 gr mesa

Potrebno je:

  • - 2 veća fileta belog  mesa (filea ;-) oko pola kile)
  • - 70 gr prezle (ja sam koristila domaću prezlu od integralnog hleba koji sam sama pravila. vi ne morate da budete tako ambiciozni)
  • - 1 kesica parmezana (stavila sam tek pola, da bi se osetio ukus)
  • - so, biber, maslinovo ulje
  • - kašika susama
  • - mediteranski začini po volji i ukusu

Priprema:

Zdravi chicken nuggets2Ugrejte rernu na 220 C. Meso operite, isecite na kokcice i posolite, pobiberite, odnosno, začinite po volji. Zalijte blago maslinovim uljem i promešajte. U drugoj posudi pomešajte prezlu, mediteranske začine, susam, parmezan.

Kocke mesa uvaljajte u smesu, mrvice će se lepo lepiti na pomašćene komadiće. Ređajte ih u tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje i koju ste prethodno malo posprejisali uljem. Kad ih poređate, isprskajte ih ovlaš još malo s uljem.

Pecite na jednoj strani otprilike 8-10 minuta, potom ih okrenite i dopecite još 5-6 minuta.

Ja sam ih poslužila uz klasično pripremljen spanać s obranim mlekom i belim lukom i kuvane mlade krompire+pečene, lapo lapo, da ne uznemiravam suviše muža.

Mislim da ću sledeći put taj susam prethodno ispeći na tavi bez ulja, da mu pojačam ukus i prisustvo, a i da doda malo boje u tu “košuljicu”.

Tip

Ako mislite da je svetogrđe kuvati mlade krompire umesto peći ih na vrelom ulju, uštedećete koji gram zasićenih i trans masti ako prethodno obarite krompire do 3/4 gotovosti, a onda ih brzo bacite u vrelo ulje i još brže izvadite čim počnu da dobijaju žutu boju i koricu.

Izvor: Mooshema

Go to top